"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Ticari Gayrimenkul Piyasası Pandemi Sonrası İhtiyaçlara Nasıl Uyum Sağlıyor?

Restoranların yemek servisi için açılmasından seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesine kadar, piyasalar çoğunlukla pandemi sonrası bir dünyada normale dönüyor. Ancak, çalışma şeklimiz gibi bazı şeyler asla "normal"e dönmeyebilir.

Geçen yıl boyunca, evden çalışma “geçici” olmaktan yeni bir norma geçiş yaptı, birçok şirket uzaktan çalışma fikrini sadece kabul etmeye değil, aynı zamanda açıkça benimsemeye başladı. Elbette, pek çok çalışanın öngörülebilir bir gelecekte evden çalışmaya (veya en azından çoğu zaman evden çalışmaya) devam etme izni almasıyla, işverenlerinin artık ihtiyaç duymadığı büyük, ferah ofis alanlarına ne olacak?

Dünya genelinde, ticari gayrimenkul alanında bir "küçülme" eğilimi öngörülüyor ve bu durum potansiyel olarak ticari emlakçılar için fırsatlar yaratıyor.

Özetle; Bir ticari emlak danışmanı olarak, yeni hibrit şirketlerin yer değiştirme sürecindeki arayışlarına yardımcı olmalısınız. Tabii bunun için iyi bir koku almanızı sağlayacak pandemi burnuna sahip olmalısınız. Sadece bölgenizi değil global pazarları, Çin'deki bir daralmayı, kapatılan fabrikaları bile takip etmelisiniz.

Sadece ilan vererek, soğuk aramalar yaparak, mail atarak veya sosyal medyada bir paylaşım yaparak ticari gayrimenkul piyasasında yer edinemezsiniz.

Şimdiye Kadar Hibrit Şirket Trendleri

Şu anda Microsoft ve Google gibi şirketler, yuvarlak masa toplantılarına sanal çalışanları dahil ederken daha az sayıda yüz yüze çalışanı barındıracak şekilde tasarlanmış esnek alanlarla başı çekiyor.

Ülkemizde ise Koç Holding'in uzaktan çalışmaya elverişli tüm çalışanlarını eve gönderdiğini ve ofislerini kapattığını biliyoruz. 

Google'ın "Kamp Ateşi" odaları, herkese hitap edilmesini kolaylaştırmak için daireseldir; Microsoft ise, çalışanların uzakta olsalar bile ekip arkadaşlarıyla göz temasını sürdürmelerini sağlamak için duvarlara göz hizasında kameralar ve ekranlar ekliyor.

Ve ofis alanı ihtiyacının tamamen ortadan kalkıp kalkmayacağını merak ediyorsanız? Şimdilik muhtemel değil. Yaşam alanlarının çoğunluğunun oldukça küçük olduğu bazı büyük şehirlerde çalışanların, eğer güvenliyse, evlerinin dışındaki fiziksel bir ofiste çalışma seçeneğini her zaman isteyebileceklerini de göz önünde bulundurun. Ayrıca, bazı şirketler ve roller, daha iyi performans için yüz yüze dinamiklere ihtiyaç duyarlar.

Bununla birlikte, genel olarak, hibrit şirketler, daha az ve tutarsız sayıda yüz yüze çalışana ev sahipliği yapmak için daha az alan ve kolayca yeniden düzenlenebilen odalar arıyor.

Tüm bu bilgiler ışığında kapsamlı bir araştırma yaparak şirketler hakkında daha fazla bilgi toplamalısınız.

Hibrit Model Ticari Piyasa Değerini Nasıl Etkileyecek?

Hibrit şirketlerin gelecekte tüm ekibi merkez ofislerinde barındırmaya nadiren ihtiyaç duyabileceğinden, hibrit şirketlerin binalarında kiraladıkları metrekare miktarını "yeniden kalibre edeceklerini" tahmin edebiliriz.

Sonuç olarak, kiralama gelirleri düşecek ve bu da binalarının piyasa değerini düşürecektir. Bazı durumlarda, ev sahiplerinin mantıklı olacağı yerlerde konut olarak kullanmak için bina alanının bir kısmını yeniden kullanmaları gerekebilir. En kötü senaryolarda, bazı ticari mülk sahipleri kiracılarına haciz yapmak zorunda kalabilir.

Yoğurdu sarımsaklasak da mı saklasak, sarımsaklamasak da mı saklasak?

Ticari Emlakçılar için Bu Ne Anlama Geliyor?

Tahmin edilebileceği gibi, ticari gayrimenkul sektörünün güvenilir danışmanlara her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.

Ticari bir emlakçıysanız, şimdi müşterinizin işe dönüş geçişini nasıl idare ettiğini ve boş pozisyonları doldurmak veya yeniden kullanım için planlama konusunda yardıma ihtiyaç duyup duymadıklarını görmek için etki alanınıza ulaşmanın zamanı geldi.

Ayrıca şirketlerle doğrudan iletişime geçerek küçülmeyi mi yoksa yer değiştirmeyi mi düşündüklerini görmek ve bu süreçte onlara yardımcı olmak için harika bir zaman olabilir.

Sonuç olarak, bunun gibi benzeri görülmemiş eğilimler ortaya çıkmaya devam edecek ve güncel kalmak, sizi önemli karar vericiler için paha biçilmez bir varlık olarak konumlandırmanıza yardımcı olur.

Son bir şey daha :) Emlakbroker.com ekibimizin hazırladığı, Ticari Gayrimenkul endüstrisindeki benzersiz ve yeni kapsamlı içeriklerimizi anasayfamızda bulunan segmeden kolaylıkla takip edebilirsiniz.

DİĞER HABER
09 Ekim 2021