"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Tükenmeye Başladığınızın Farkına Varın

Yapılan araştırmalara göre emlak pazarlama sektörü tükenmişlik sendromuna yakalanma sıralamasında ilk 15 kariyer arasında yer almaktadır. Dürüst olmak gerekirse, ne kadar zamandır sektör içerisinde olduğunuz bu duruma düşmek için belirleyici değildir.

Eğer günde 8 saatten fazla çalışıyorsanız, hafta sonlarında çalışıyorsanız, çalışma sırasında mola vermiyorsanız tehlike sınırında bulunduğunuzun farkında olmalısınız. Üstüne bir de kaçırdığınız satışlar eklenince iyice dibe vurduğunuzu hissederseniz.

Tükeniş ve stres yavaş yavaş, birike birike, belki aylar belki de yıllar sonra patlamaya meyillidir.

Ara Verin

Sizce başarılı bir iş adamının tanımı gece-gündüz, uzun saatler boyunca, haftasonu bile demeden çalışan kişi midir? Aslında bunlar tükenmişlik için gerekli olan her şeydir.

Emlak profesyonelleri stresten kurtulmak ya da stresi kontrol altına almak için bir yol bulmak zorundadırlar.

Örneğin, haftasonları küçük bir kaçamak, geziye çıkmak, bir süre müzik dinlemek ya da bir kitap okumak doğru bir tercih olacaktır. Düşüncelerinizi sektörden uzak tutmak için bir yol denemelisiniz. Daha berrak bir zihinle geri işe döndüğünüzde, stres yükünüzü arttırmaktan başka bir işe yaramayan gerçekçi olmayan hedeflerinizin farkına varabilir ve kariyeriniz için daha mantıklı plan yapabilirsiniz.

Basketbol, futbol, boks maçlarında verilen araları düşünün. Oyuncuyu veya takımı taktiksel anlamda daha iyi sonuçlar alabilmesi için verilen aralarda her şey daha net değerlendirilmektedir.

Futbol maçından bir örnek daha verecek olursak, normal süresi 90 dakika olan bir maçta uzatmalara gidilmesi halinde 30 dakika daha uzatma süresi ile birlikte futbolcular 120 dakika sahada kalarak efor sarfedecektir. Futbolcuların maça ilk başladıkları zamandaki enerjisi ve performansı 120 dakikanın sonlarına geldiğinde artık dibi görmeye başlamıştır.

Herşeyin bir sınırı var. Üst düzey bir futbolcu bile olsanız bu durum herkes için geçerlidir. Durmaksızın aynı enerji ve tempoyla üstün performans sergileyemeyeceğinizi bilmelisiniz.

Yanlış kararlar alma, daha agresif olma ve hata yapma olasılığını bu süreçte daha fazla yaşayabilirsiniz.

Gerçekten kovana bal götürmekse amacınız ve bal yapmayan arılara dönmek istemiyorsanız, ara vermenin önemini bilin ve kavrayın.

Yinede işten kopamıyor ve aklınız işte kalıyorsa eğer, motive edici başarı filmlerinden birini seyredebilirsiniz. Bu yöntem sizi inanılmaz bir enerjiyle dolduracak ve yeniden motive olacak gücü edinmenizi sağlayacaktır.

Doğru Takımla Çalışmak

Emlak işinde, alım satım işlemleri esasen herhangi bir stres barındırmaz. Ancak sözleşme üzerine yaptığımız pazarlıklar, hukuki süreçler, finansal kaygılar vb. bize bir şekilde stres yüklemeye devam eder. Herhangi bir ilginiz olmayan işler yapmak tükenmişlik belirtileri göstermenize neden olur. İşte bu sebepten, yani iş bölümlemesi ve ya iş delegasyonu yapmak için bir ekibe katılırız ya da aracı kurumlar ile çalışırız.

Takım, sorumlulukları ilgili kişilere dağıtır ve bir kişi üzerinde fazla yük birikmesini engeller. Örneğin, müşteriler ile konuşmayı seven bir ekip arkadaşı iletişim görevlerini şikayet etmeden, keyifle tamamlayabilir. Veya bürokrasi işlemlerinde yetkililerle ilişkileri iyi olan bir arkadaşınızdan size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. 

Müşterilerinize Öğretin

Son önerimiz, müşterilerinizi nasıl yönlendirebileceğiniz hakkında. Başlangıçta sınırları koymalısınız, bu profesyonellik kavramının içerisinde olan bir şey. Müşterilerinize çalışma saatlerinizi ve koşullarınızı belirtin. Bunda utanılacak veya müşterinizi incitecek hiç bir şey yok. Aksine sizin prensip sahibi olduğunuzu bilmeleri profesyonelliğinizin bir göstergesi olarak anlayacaklardır.

Çok önemli ve geri dönüş yapılması gereken işleride zaman gözetmeksizin istisnai bir durum olarak görmelisiniz.

Dinlenmek için plan yaptığınız cumartesi akşamı bir iş e-postası almak ve acil olarak cevaplanmasının istenmesi tüm keyfinizi kaçırabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için doğru ve düzgün bir iletişim kurmak hem müşteri hemde sizin için faydalı olacaktır.

DİĞER HABER
20 Nisan 2016