Yazarımız: Ruth Spellman
Kitabımız: Yeni Liderlik
Konumuz: Yeni Ekonomide Sürdürülebilir Başarının Temeli
Yeni bir dünya iş anlayışının içerisindeyiz. Zamanın daha hızlı aktığı, teknolojik araçların daha aktif kullanıldığı ve sunulacak hizmetlerin üretimi için tüketicilerle birlikte çalışmanın söz konusu olduğu bir dünyadayız. Eskiden bu sürecin içerisinde tüketici pek dahil edilmezdi, ama şimdi tüketici hepsinden daha fazla ön planda.
Böyle bir değişimin içerisinde elbette iş dünyasının oyuncuları ve liderleri başkalaşım geçirmek durumunda kalıyor. Kendilerini ve anlayışlarını pek çok anlamda değiştirmek zorundalar. Kurulan ekiplerde oluşturulacak kültürlere artık önem veriliyor ve bu ekiplere liderlik etmenin yöntemleri değişiyor. Şirketleri yönetmenin kuralları ise bambaşka bir hal alıyor.
Bu değişikliğin bir zorunluluk haline geldiği dünyada, şirket yöneticileri ve ekip liderleri var olan değişime nasıl ayak uydurabileceklerine dair yeni bir şeyler öğrenmek istiyorlar. Sorunların üstesinden gelmelerini sağlayacak tavsiyelere, çözüm önerilerini hayata nasıl geçireceklerini gösterecek yardıma ve başka sektör ve şirketlerdeki meslektaşlarının sıkıntıları nasıl atlattıklarını öğrenmeye ihtiyaç duyuyorlar.
Tabi ki konunun derinliğine girince karşımıza değerlendirilmesi gereken çok sayıda farklı alan çıkıyor. İşte yazar, Yeni Liderlik isimli kitabında, marka, itibar, değişim ve inovasyon yönetimine uzanan çok geniş bir yelpazede bu konuyu işliyor. Kitabın içerisinde liderlik yönetimine dair aşağıdaki alanlara dair pek çok tavsiye ve örnek bulacaksınız.
Yazar, ilk olarak iyi liderlik yönetiminin temelinde değerlerin ve etik kuralların yattığını ifade ediyor. Özellikle zorluk çekilen zamanlarda bu tarz değerlere sahip olmak, başta lidere olmak üzere şirkete ve elemanlara son derece yol gösterici oluyor.
Emlakbroker.com üzerinden de birçok makalemizde bahsettiğimiz üzere, bir emlak şirketinde fark yaratmanın en etkili yolu, şirketin değerlerini, kurallarını ve kültürünü oluşturmaktır. Yazar da kitabında buna değiniyor.
Peki, şirketler değer odaklı bir kuruluş olma yolunda nasıl düşünmeliler? Aşağıda kitaptan alıntıladığımız ve bu sorunun cevabını veren bir dizi madde bulacaksınız.
Yazar, kitabında liderlik özelliği olarak bahsederken bir diğer önemli unsura daha değiniyor. Artık insanlar başkalarına liderlik edebilmek için önce kendilerini yönetebilmelidir. Bu bakış açısına göre, eğer başarılı bir emlak lideri olmak istiyorsanız, etrafınızdan görmek istediğiniz davranışı bizzat kendiniz uygulayarak onların rol modeli haline gelmelisiniz.
Peki, kendinizi bu anlamda tanımanız için ne yapmanız gerekir? Bunun için çalışma arkadaşlarınıza şu soruları yöneltebilirsiniz:
Aynı zamanda kendinizin liderlik yaklaşımınızı daha iyi ortaya çıkarabilmek için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
İletişimdeki yetkinliğinizi geliştirmek için atabileceğiniz adımlar neler?
Bir iletişim mecrası olarak interneti tam anlamıyla kullanabiliyor musunuz?
Ruth’un bu kitabında belki de sizlere tavsiye olarak alıntılayacağımız pek çok konu bulunuyor, ancak makalemizde sınırlı şekilde bahsedebiliyoruz. Bunun için kitabı almanız sizin için çok daha faydalı olur.
Bu kitapta, geleceğin yöneticisinin çok daha donanımlı olması gerektiğinden bahsedilerek bunu sağlamanın püf noktalarına değiniliyor. Yeni oluşan liderlik anlayışı, tüketicilerin talepleri arttıkça ve meslekteki rekabet kızıştıkça daha fazla önem kazanıyor. Daha inovasyonu teşvik edici bir bakış açısı ile yaklaşmak, artık bir olasılık değil tamamen bir gerçek.
Ürün ve hizmetlerin tüketicilerin taleplerini karşılaması için artık birkaç saat düşünmek ve basit yöntemler uygulamak yetmiyor. Ortak çalışma alanlarından faydalanmak ve ekip oluşturmak her zamankinden daha önemli hale geldi. Tüm bunlar bir şekilde sektörlere sirayet ederken, bir yandan sosyal kalmayı da ihmal etmemek gerekiyor. Teknolojinin de sürekli gelişmesi ile birlikte sosyalleşme boyut değiştiriyor.
Tüm bu değişimi takip edebiliyor ve benimseyebiliyor muyuz?