"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Uzun Süredir Satılamayan Bir Eve Hak Ettiği İlgi Nasıl Kazandırılır?

Müşterinizin satılık mülkünü 90 gün önce listelediniz, fakat bir e-posta bile almadınız. Bu senaryo size tanıdık geliyor mu? Listelenen gün sayısı arttıkça, satılık bir mülke olan ilginin azalması da her brokerın karşılaştığı durumlardan biridir.

Bazen hedeflediğiniz pazar, ekonomik nedenlerle satış hareketi göstermiyor olabilir. Ancak evler, 2008’deki konut krizine göre bugün çok daha hızlı hareket etme eğilimindedir. Bu nedenle, eğer listelediğiniz satılık mülkün bulunduğu mahalledeki diğer mülkler sizinkinden daha hızlı hareket ediyorsa, satılık listelerinizi yanlış pazarlıyor olabilirsiniz.

Uzun zamandır listede duran fakat satılamayan mülkleri listeden kaldırmadan önce aşağıdaki sizler için hazırladığımız denenmiş başarılı stratejileri gözden geçirin. Belki de listelenmiş mülkün hak ettiği ilgiyi görmesi için farklı bir pazarlama planı keşfedebilirsiniz.

Liste fiyatını analiz edin

Çoğu zaman, evler doğru fiyatlandırılmadığı için uzun süre boyunca listede kalabilirler. Bunun sebebi, alıcıların ilgilendikleri evlerin piyasa değerini önceden araştırıyor olmalarıdır. Alıcılar, eğer listelediğiniz evin fiyatının piyasa değerinden daha yüksek olduğunu fark ederlerse, o ev için görüşme yapmak istemezler.

Dolayısıyla eğer yeni bir alanda satış yapıyorsanız, satıcınıza fiyat teklifi sormadan önce bir piyasa araştırma yapmanız iyi olacaktır. Tabi ki eğer evin fiyatı piyasa değerinden yüksekse, satıcıdan fiyatı düşürmesini istemek oldukça zordur. Bu durumda, onlara emlak uzmanının siz olduğunuzu hatırlatmanız ve piyasanın değerinin üstünde fiyat belirlemenin onların mülkünü uzun süre sattırmayacağını anlatmanız gerekir.

Pazarlama stratejinizi gözden geçirin

Satıcı müşterinizin mülkü liste halinde iken pazarlama stratejinizle ilgili kendinize sormanız gereken birkaç anahtar soru vardır:

- Listenizi uygun olan tüm satış noktalarına gönderdiniz mi? Listelediğiniz mülkü sadece tek platform üzerinden mi sunduğunuz yoksa tüm platformlardan mı sunduğunuz çok önemlidir.

- Liste ile ilgili sosyal paylaşımda bulundunuz mu? Sosyal medya pazarlaması, giderek daha artan bir öneme sahip. Video turları, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve çeşitli kısa videoları sosyal medya üzerinden paylaşabilirsiniz.

- Profesyonel bir fotoğrafçı tuttunuz mu? Birçok alıcının internet ortamındaki listeleri taradığını düşündüğümüzde, onların karşılaştıkları fotoğrafların kalitesi de son derece önem kazanıyor. Basit bir telefonla çekim yapmak yerine, profesyonel fotoğraflar çekebilirsiniz.

- İş ağınızda ki emlak danışmanları ile irtibata geçtiniz mi? Etrafa sormak ve sattığınız mülk için piyasada uygun alıcıların olup olmadığını öğrenmek size zarar vermez.

- Stratejiniz hedef pazarınıza uyuyor mu? Özellikle gelir düzeyi düşük semtlerde, broşürler hala internet ortamındaki pazarlama seçeneklerinden daha etkilidir. Hedeflediğiniz pazarın nereden geldiğine ve imkanlarına göre stratejinizi belirleyin.

Estetik yükseltmeler ve ev gösterimi hakkında satıcınızla konuşun

Bu değineceğimiz konu başlığı her ne kadar biliniyor olsa da sektörde uygulanmayan yada görmezden gelinen vede müşteri kayıplarının en çok yaşandığı bir klasik. Eğer tek yetki sözleşmesine sahipseniz bu düzenlemeleri mutlaka yapmalısınız. Aksi takdirde müşteriye bakımsız bir evin sunumunu yapmak size nasıl bir zarar verecek isterseniz deneyerek görün.

Boya, badana gibi düşük maliyetli basit yükseltmeler, bazen evleri çok daha başka konuma getirebilir. Örneğin satıcının evi mobilyasız ve boşsa, bir sahneleme firması ile anlaşarak evin çok daha dolu görünmesini sağlayabilirsiniz. Çünkü alıcılar, gezdikleri evi nasıl dizayn edebileceklerini somut olarak görmek isterler. Bu konuda daha önce tanıtımını yaptığımız bir uygulamayı deneyebilirsiniz.

Ek olarak evin daha hızlı satılabilmesi için satıcınızla evin bakımı hakkında bir konuşma yapabilirsiniz. Değişen mevsimlere giriş yapmadan önce evin hangi bölgesinde ne tür bakımlar yapması gerektiğini onlara tavsiye olarak sunabilirsiniz. Potansiyel bir müşterinin evi ne zaman görmek isteyeceğini bilemezsiniz. Satıcınız evi her daim gösterime hazır bulundurmalıdır.

Evin muslukları, kapı kolları, pencere kenarları, varsa havuzu, bahçesi, boya badanası ve zeminle duvardaki hasarlar düzenli olarak kontrol edilmeli ve satıcı bu konularda uyarılmalıdır.

DİĞER HABER
26 Aralık 2016