"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
WhatsApp ve Benzeri Uygulamaların Emlak Pazarlamasındaki Etkisi

WhatsApp, 2014 yılının Şubat ayında Facebook tarafından 19.3 milyar dolara satın alındı ve şu anda dünyada en çok kabul gören uygulama olarak Facebook paketinin bir parçasıdır. Bu uygulama, başlangıç aşamasında sesli arama ve kısa mesajlaşma amaçları ile piyasaya sürülmüş olsa da günümüzde görüntülü görüşmeler yapmak ve ses, video, doküman ve resim göndermek için de kullanılıyor. Açıkçası bu alanda hizmet veren başka uygulamalar da var ama WhatsApp içlerinde en güçlü olanıdır.

Eğer gayrimenkul şirketiniz adına bu alandan bir fayda sağlamak isterseniz, web sitenizin iletişim kısmına WhatsApp bilginizi yazmanız yeterlidir. Aslında pazarlamacılar, WhatsApp’ı uzun zamandır satışlarına yardımcı olması için kullanıyor. Özellikle otel zincirleri WhatsApp sayesinde, fiyat bilgileri, rezervasyon soruları ve seyahat bilgileri gibi konularda müşterileri ile başarılı bir şekilde iletişim kuruyor. Aynı şekilde e-ticaret yapan firmalar da ürünleri hakkında bilgi almak isteyen müşterileri ile WhatsApp üzerinden iletişime geçiyorlar.

Emlak profesyonelleri de alıcılarla sohbet etmek, diğer profesyoneller ile bilgi alışverişinde bulunmak ve gerçek zamanlı olarak müşteri sorularını cevaplamak için WhatsApp uygulamasını kullanıyor. Bunu zaten biliyoruz, ancak WhatsApp diğer amatör uygulamalardan daha etkili olmakla birlikte genellikle bir emlak şirketinin envanterindeki en iyi araçlardan biri haline geldi. Örneğin WhatsApp’ta kalın ve italik yazılar yazabileceğinizi, gönderilen her resmin albümünüze kaydolmasını engelleyebileceğinizi ve masaüstü bilgisayarınızdan da WhatsApp’ı kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? WhatsApp’ta bunlar gibi pek bilinmeyen daha pek çok özellik var.

WhatsApp, ücretsiz bir akıllı telefon uygulaması olduğu gibi aynı zamanda harika bir pazarlama aracıdır. Facebook sürekli iyileşiyor ve kullanıcılara sunduğu işlevsellik ile avantajları arttırmak için her gün yeni özellikler kazanıyor. Şimdilerde şirketin planladığı şey ise WhatsApp’ı IBM’in SoftLayer’ından Facebook’un kendi veri merkezine taşımak. Çünkü IBM, bu hizmet için Facebook’a ayda 2 milyon dolarlık bir maliyet çıkarıyor. Dolayısıyla Facebook, WhatsApp’ı kendi sunucularında barındırarak maliyetleri düşürüp kullanıcılara daha iyi ve güvenilir bir hizmet sunmak istiyor.

İşler böyle gelişmeye devam ederse yakın zamanda WhatsApp’ın da tıpkı Instagram için yapıldığı gibi Facebook ile bütünleşik hale gelmesini bekleyebiliriz. Mesela iş sayfalarının Facebook reklamlarını ve promosyonlarını WhatsApp’ta sergilemesine izin verildiğini görebiliriz.

Elbette ki WhatsApp’ın alternatifleri olan ve satış potansiyeline sahip başka uygulamalar da zaman içinde türüyor. Yakın zamanda çıkan bu uygulamalardan birisi Çin’deki WeChat oldu. WeChat’in Çin’de kullanıcıların güvenli şekilde ev satın almalarına yardımcı olduğu bildirildi. Bu durum, yakın gelecekte Facebook’un ele alacağı konulardan biri olacaktır. Dolayısıyla eğer emlak işinizi yaparken WhatsApp’ı kullanmıyorsanız şimdiden kendinizi denemeli ve ağınızı büyütmek için vakit harcamalısınız.

Bag A Chat ise şu anki aşamada biraz sınırlı özelliklere sahip olsa da emlak profesyonellerinin #hashtag komutları kullanarak müşteri hizmetleri sunmasını sağlayan bir platformdur. Gelen iletilerde emlakçıların müşterilerin davranışlarını anlamasına ve iletişim bilgilerini veri tabanında toplamasına yardımcı olacak araçlar içeriyor. Ancak aylık abonelik sistemi ile hizmet veriyor.

Son olarak WhatsATool gibi araçlar da mevcut, ancak bunların hiçbiri ücretsiz hizmet olarak sunulmuyor. Facebook, uygulamanıza doğrudan ihtiyaç duyduğunuz özelliklere ekleyene kadar bu eklentilere yorum yapabilir ve hızlı bir gelişme sergileyebilirsiniz.

DİĞER HABER
20 Haziran 2017