Sarf edilen sözler iş dünyasında çok önemlidir. Potansiyel müşterilerinizle, mevcut müşterilerinizle ya da meslektaşlarınızla konuşurken seçtiğiniz kelimeler, insanlar üzerinde işi nasıl yapacağınızla ilgili bir algı yaratıyor.
Yukarıda sıraladığımız söz öbekleri, farkında olmasanız dâhi aslında zayıf kullanımlar ve profesyonel çizginizin bozulmasına sebep oluyorlar. Bu tarz kelimeler kullanırsanız, kontrolün sizde olmadığı ile ilgili bir izlenim yaratacaksınız.
Bu tarz kullanımlar ise kontrolün sizde olduğunu ve müşterinizin size güvenebileceğini gösteriyor.Müşterilerinizle konuşurken seçtiğiniz kelimelere daha çok dikkat etmeli ve negatif bir algı yaratmamaya özen göstermelisiniz.
Aşağıdaki 7 söz öbeğini ise mümkünse asla kullanmamalısınız:
1. “Problem Burada”
Müşterileriniz satım ya da alım işlemleri ile ilgili problemleri duymak istemiyor. Aksine, onlar sizin problemi nasıl çözeceğinizi öğrenmek istiyorlar. “Engel” yerine “fırsat” ya da “meydan okuma” kelimelerini kullanmaya özen göstermelisiniz. “Artık zorlu bir görevimiz var, bütçemizin dışına çıkmadan küçük tadilatlar yapmamız gerekiyor. Haydi başlayalım.” Cümlesi müşterinizi motive edecek bir cümle mesela.
2. “Deneyeceğim”
Bu kullanım direkt şüphe yaratıyor. Bu kullanımı yaparsanız müşteriniz sizin zaten olumsuz sonuca vardığınızı ve onu oyaladığınızı düşünecek. “Deneyeceğim” yerine “yapacağım” demeye özen göstermelisiniz. Müşterinize birkaç alternatif yol olduğundan ve hepsini uygulayacağınızdan bahsedin.
3. “Ama”
Bu kelimenin devamı genelde “yapamam” olarak gelişiyor. Örneğin, “Konutu bu fiyattan listeleyeceğim ama satış konusunda garanti veremem.” “Ama” yerine “ve” kelimesini kullanmalısınız. “Konutu bu fiyattan listeleyeceğim ve satış gerçekleşmezse fiyat revizesi yapacağız” çok daha güçlü ve pozitif bir kullanım.
4. “Yapmalısın”
Bu kelime hem evliliklerin hem de satışların katilidir. Müşterinize “Bu eve mutlaka badana yaptırmalısın” demek istiyor olabilirsiniz ve muhtemelen bu konuda haklısınız. Ama onun yerine “Eğer eve badana yaptırırsak satış aktiviteleri konusunda çok daha iyi bir noktada olacağız” demeniz gerekiyor. Müşteriye nedenler sunun.
5. “Yapmak Zorundasın”
Bu kelime aslında yukarıdakiyle benzer, ama çok daha sert. “Evi satmak için bu fiyattan listeleme yapmak zorundasın” gibi bir kullanım müşterinize kontrolün onlarda olmadığı hissini verecek. “Fiyatı belirlerken doğru fiyatlandırılmış konutların çok daha hızlı satılacağını göz önünde bulundurmanızı tavsiye diyorum” cümlesi aynı anlamı veren daha güçlü bir cümle.
6. “Benim Suçum Değil”
Bu cümle soğukkanlı bir katil gibidir. Bazen bunu yüksek sesle söylemeseniz ve sadece düşünseniz bile müşterileriniz duyabilir. Bir şeyler kötü gittiğinde kimin suçlu olduğuyla ilgilenmeyin. Bunun yerine gelecek adımın sorumluluğunu alın ve bunu müşterinize belirtin.
7. “Sorun Değil”
Bu cümle size zararsız gibi gelebilir ama hiçbir zaman müşterinizin isteğine bu şekilde cevap vermemeniz gerekiyor. “Sorun değil” cümlesi müşterinize bu isteğin aslında bir problem teşkil ettiği izlenimini veriyor ve sizin öyle bir amacınız olmasa dahi negatif duygular uyandırıyor. Bunun yerine “Benim için bir zevktir” demeyi deneyin.