Piyasadaki finansal kargaşa endişe verici ve dayanılmaz derecede acı verici olabilir. Küresel salgın, Büyük Durgunluktan bu yana yaşanan en büyük ekonomik krize yol açtı ve işsizlik oranı çift rakamlara ulaştı. Ayrıca, ABD doları karşısında değeri düşmeye devam eden Türk Lirasından kendimizi nasıl koruyabileceğimiz konusunda ciddi endişeler uyandırdı.
Bu sıkıntılı dönemde bir emlakçı olarak güzel haberlerimiz var. Gayrimenkul, devalüasyonuna karşı bir koruma kalkanıdır.
Müşterilerin ekonominin döngüsel doğasını anlamalarına yardımcı olacak ve iyi bir yatırım yapmalarını sağlayacak bu yedi ipucunu kullanın.
Belirsiz Zamanlar
Evini iyi bir fiyata satmayı düşünen satıcılar da dahil olmak üzere bazı potansiyel emlak alıcıları, kötü ekonomide oluşan belirsizliklerde ne yapılması gerektiği konusunda oldukça deneyimliler. 2008 yılında yaşanan emlak krizi döneminde evlerinin önemli ölçüde değer kaybettiğini gören mülk sahipleri 2010 yılında yeni bir ev satın almış olabilirler. Ev, uzun yıllar boyunca süren ıstıraptan sonra muhtemelen değer kazanmış olabilir. Alıcı ve satıcılar, ev değerlerinin keskin ve acı verici bir şekilde düştüğü 2008'de olanlara benzeyen başka bir olası durgunluktan korkabilirler.
Müşteri beklentileri, gelecekteki daha büyük belirsizliğin potansiyelini azaltmak için gayrimenkul satın almak veya gayrimenkule yatırım yapmak yerine nakit tasarrufu yapmayı da seçebilirler.
Bu endişeler meşru olsa da, emlak piyasası konunda biraz yanlış yönlendirilmiş olabilirler. Pandeminin ekonomik yansımaları, konut piyasasının çöküşünün ürünü olan Büyük Durgunlukla sonuçlananlardan önemli ölçüde farklılık gösteriyor. Mortgage kredilerinde 2008'ten bu yana işler büyük ölçüde değişti ve düzenlemeler artık çöküşe katkıda bulunan yağmacı kredilere karşı koruma sağlıyor.
Nakit biriktirmeye gelince, parayı bir hesapta boşta tutmak, devalüasyon zamanlarında tehlikeli olabilir. “Karşılıksız” daha fazla para basmak, tüketicilerin tasarruf etmek için çok çalıştığı faturaları çok daha az değerli hale getiriyor.
Yıllık enflasyon oranı çift haneleri geçiyor ve tüketicilerin tasarruf hesaplarında ( şanslıysanız ) enflasyonun altında eriyen bir getiri oranı bulunuyor. Faiz geliri, yıllık enflasyon oranı tarafından kardan adama dönüyor. Evet, enflasyon “paranız üzerindeki gizli bir vergidir ” ve önümüzdeki yıl bir enflasyon artışı kapıda bekliyor.
Bu arada, salgının durudurlamadığı dünyamızda, konut piyasasına kıyasla borsa daha riskli ve daha düşük getiri sunuyor.
Altın fiyatlarının son zamanlarda artması tesadüf değil. Altın ve konut piyasası arasındaki korelasyon zaten kesin olarak kanıtlanmıştır. Uçucu varlıklar durgunlukla karşı karşıya kaldığında, altın ve gayrimenkul gibi sabit varlıklar gelişir. Tarihsel olarak, konut amaçlı gayrimenkul, durgunluk sırasında ve sonrasında diğer pazarlara kıyasla daha iyi performans göstermiştir.
Müşterilerinizi eğiterek ve potansiyel pazar değişiklikleri için hazırlayarak hem zihinsel hem de finansal olarak dayanıklılık geliştirmelerine yardımcı olun. Emlak yatırımları, yalnızca bir menkul portföyünü güçlendirmekle kalmayıp aynı zamanda para birimi devalüasyonuna karşı dirençli olan “sonsuza kadar para kazandıran” bir yatırımdır.
Arabaların uçtuğu, beynimizdeki çiplerin bulut sunucularında düşünce depolayabildiği ve uzay biletlerinin satıldığı bir gelecekte bile, insanların geceleri ev diyebilecekleri ve kafalarını koyabilecekleri bir yere ihtiyaçları olacak. Mars'ta olsa bile gayrimenkule her zaman ihtiyaç duyulacaktır.