Pazarlama iş dünyasında her şey demek. Pazarlama çalışmalarının her zaman gayrimenkul kariyerinizin bir parçası olacağını iyi kavramalısınız. Bu yüzden pazarlama dünyasına ilk adımı bilinçli atmalı ve pazarlama terimlerinin ne anlama geldiğine bir göz atmalısınız.
Pazarlama konusundaki incelikleri öğrenmeniz için tabi ki uzun bir süre gerekecek, ama bir konunun temelini anlamayı hedeflemek her zaman iyi bir başlangıçtır. Aşağıdaki terimlerin anlamlarını öğrenmek, size pazarlama konusunda daha iyi bir bakış açısı sunacak.
1. Reklamcılık — Ürün ya da hizmetin, var olan ya da potansiyel müşterilere tanıtımı. Dijital çağda reklamcılık, yazılı materyaller ya da reklamlar gibi geleneksel yöntemler dışında web sitesinde yayınlanan içerikleri, arama motoru çalışmalarını ya da hedeflendirilmiş çevrimiçi reklamları da içeriyor.
2. Matematiksel Analiz — Web sitesi ziyaretçi aktiviteleri, çevrimiçi reklamlar için tıklanma oranı ya da sosyal medya etkileşimleri gibi kullanıcı bilgilerinin toplanması, anlamlandırılması ve analiz edilmesi. Bu veriler pazarlama stratejilerini belirlemek konusunda oldukça önemli oluyor.
3. Blog — Web log kelimesinin kısaltılmış hali olan blog, yaratıcı ama bilgilendirici çevrimiçi makaleler ya da bu makalelerin yayınlandığı web sayfası anlamına geliyor. Web sitenize daha çok insan çekmek, daha çok potansiyel müşteri edinmek ve güvenilirliğinizi artırmak için blogları kullanabilirsiniz.
4. Markalaşma — Hedef müşterilerin sizi yaptığınız işle bağdaştırmasını sağlayacak ayırt edici bir isim (marka ismi), görüntü (logo) ve etki yaratmak (slogan).
5. Kapalı Devre Pazarlama — Satış verilerini kullanarak pazarlama aktivitelerinin verimliliğini araştırmak. Bu pazarlama yöntemi hangi potansiyel müşteri edinme aktivitelerinin daha önemli olduğunu gözler önüne sererek daha verimli bir pazarlama stratejisi geliştirmenizi sağlıyor.
6. Müşteri İlişkileri Yönetimi — Var olan ya da potansiyel müşteriler ile gerçekleşen etkileşimleri takip eden bilgisayar programı. Bu programlar büyük miktarda müşteri bilgisini tutarak bir veri tabanı oluşturmanıza, toplantı ya da buluşmalar ayarlamanıza ve her müşteri için etkileşim detaylarını depolamanıza olanak sağlıyor.
7. İçerik — Hedef kitleye yapılacak tanıtım için kullanılan her bir bilgi parçası. İçerikler makale, blog, animasyon, görsel, video ya da belki müzik formunda olabilir. Bu içerikler pazarlama çalışmalarının temelidir.
8. Dönüşüm — Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların aksiyona çağrı talebinize cevap vermesi. Başka bir deyişle, web sitenizi ziyaret eden insanların gerçek müşterilere dönüşme oranı. Dijital pazarlama konusunda müşteriniz tarafından e-mailinizin okunması, web sitenize üye olunması ya da form doldurulması dönüşüm oranı içerisinde kabul ediliyor.
9. Damla Pazarlama — Önceden yazılmış bir içeriğin var olan ya da potansiyel müşterilere gönderimini zamanlayan pazarlama stratejisi. E-mail kampanyaları ya da gazeteleri bu konuya en güzel örnek. Damla pazarlamanın temelini müşteri e-mail alışkanlıklarını anlamak ve doğru zamanı belirlemek oluşturuyor.
10. Yazı Takvimi — Şirketlerin kullanıcı karakteristikleri üzerinden verimli pazarlama kampanyaları üretmelerini sağlayan içerik oluşturma planı. Bu plan aynı zamanda yaratıcı takımların içerikleri takip edip eksikleri saptamasını da sağlıyor.
11. Etkileşim Oranı — Kullanıcıların soysal medya ve web sitesindeki içeriklerle gerekleştirdiği etkileşimin ölçü birimi. Örneğin sosyal medya için beğeniler, yorumlar ve paylaşımlar etkileşim öğelerini oluşturuyor.
12. Evergreen İçerik — Müşterinin arama yaptığı zamandan bağımsız olarak konu ile ilgisini sürdüren içerik. İnkâr edilemez veriler ve sıkça sorulan sorular bu tarz içeriklerin konusunu oluşturuyor.
13. Inbound Pazarlama — Paralı reklamlar yerine pazarlama stratejilerini kullanarak insanları içeriklerinize yönlendirmeye çalışmak. Etkileşimler üzerinden güçlü bir çevrimiçi görüntü yaratmak ve kolay kullanılabilir bir web sitesi hazırlamak bu konunun temeli.
14. İnfografik — Bilgiyi grafik tasarım ile harmanlayan görsel ürün. İnfografikler bilgiyi anlaşılır şekilde sunmanızı sağlayarak paylaşmaya değer içerikler oluşturmanızı sağlıyor.
15. Çevrimiçi Pazarlama — Müşteriler ile iletişim kurmak için interneti kullanan dijital pazarlama biçimi. Web sitesi oluşturmak, sosyal medyada içerik paylaşmak ve e-mailler bu kategoride.
16. Potansiyel Müşteri — Şirketinize, ürününüze ya da hizmetinize ilgi gösteren kişi ya da şirketler. Form dolduran, sizinle iletişim bilgisi paylaşan ya da paylaşımlarınıza cevap veren herkes potansiyel müşteri olarak kabul edilebilir.
17. Tıklama Başı Ödeme — Şirketlerin reklamlarını yayınlayan web sitesi, arama motoru ya da sosyal medya platformu sahiplerine tıklama başına ödeme yaptığı sistem. Bu tarz reklamlar kullanıcıları direkt daha çok bilgi içeren ilgili web sitesine yönlendiriyor.
18. Ulaşım — Pazarlama stratejinizi belirli bir zaman içerisinde görecek olan potansiyel müşteri grubu. Pazarlama stratejisinin ne kadar başarılı olacağını anlamak için kampanyanın ulaşım oranlarına göz atmak gerekiyor.
19. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) — İnternet aramalarında web sitesinin üst sıralarda çıkmasını sağlamayı amaçlayan gelişim süreci. Anahtar kelimeler kullanmak, doğru başlık ve görsel seçmek ve paylaşım içerisinde ilgili linkler içermek, arama motoru optimizasyonunun sadece birkaç adımı.
20. Sosyal Medya — Sosyal medya uygulamaları/siteleri ve bu platformlarda paylaşılan içerikler. Ulaşılabilir, paylaşılabilir, ölçülendirilebilir ve ucuz olması sebebi ile sosyal medya çok güçlü bir pazarlama platformu.
21. Hedef Kitle/Pazar — Sizin ürününüze ya da hizmetlerinize özel olarak ilgi duyacak piyasa segmenti. Hedef kitlenizi belirlemeniz ve analiz etmeniz verimli pazarlama stratejileri için çok önemli.
22. Trafik — Web sitesini ziyaret eden insan sayısı. Potansiyel müşteri değerlendirilmeleri için trafik analizleri oldukça önemlidir, fakat ilk ve tek kaynak değildir. İnsanların web sitenizde ne kadar zaman geçirdiği, geri dönüt oranları ve paylaşım miktarları da çok önemli.
23. Viral İçerik — Özellikle sosyal medya platformlarında büyük ilgi toplayan makale, görsel, video ya da herhangi tarzdaki bir içerik. Çevrimiçi pazarlama stratejilerini kullanan şirketler için viral içerik üretmek ortak bir hedeftir. Viral içerik oluşturmak için ise popüler konuları ve bilgilendirici öğeleri dengede tutmak gerekiyor.
24. Web Sitesi — Çevrimiçi olarak yayınlanan yapılandırılmış bilgi topluluğu. Web siteleri sayesinde şirketler ulaşılabilir ve dinamik bir pazarlama platformuna sahip oluyor. Web siteleri üzerinden reklam yayınlamak, potansiyel müşterilere ulaşmak ya da müşteri şikâyetlerini dinlemek mümkün.
25. Dedikodu Gazetesi – Var olan ya da geçmiş müşteriler tarafından yapılan pazarlama. Mutlu müşterilerden gelen değerlendirmeler ve referanslar bu konuya en güzel örnek.