Teknolojinin hızlı gelişimi neticesinde internet dünyası, iş alanlarının içeriğini ve sistemini değiştirmeye devam ediyor. Biz emlak profesyonelleri olarak henüz bu değişimin başında olabiliriz, ama bir değişimin içerisine girdiğimizden eminiz. Peki, siz bunun farkında mısınız? Eğer farkındaysanız, umarız bundan faydalanmak için çalışmalara başlamışsınızdır.
Eğer değişimin ne kadar ciddi olduğunun farkında değilseniz, o zaman geleceğiniz hakkında korkuya kapılabilirsiniz.
Fakat buna gerek yok. Çünkü size iyi haberlerimiz var.
Henüz hiçbir şey için geç değil.
Biz gelişen değişimlere ayak uydurmaya çalışırken, bazıları ise değişimi önceden öngörerek buna karşı iş profesyonellerini uyarmak için büyük bir çaba içerisine girmişti. İşte makalemizde bahsedeceğimiz Gary Vaynerchuk ve Teşekkür Ekonomisi kitabı, bu durumu öngörerek uyarılarda ve yol gösterici ipuçlarında bulunan kişilerden birisi olarak karşımıza çıkıyor.
Gary, iş dünyasındaki bu değişimi yıllar önce fark ederek bir şeyler yapması gerektiğini anlamıştı. O, aslında 8 yaşında bir limon satıcısı iken, büyüdüğünde kendi çabalarıyla bir şarap uzmanı haline gelerek, kurduğu winelibrary.com ile servetini 10 milyon dolara çıkarmayı başardı. Şimdi ise bir online pazarlama dehası olarak tanınıyor. Twitter’da ise 870 binden fazla takipçisi var!
Gary, sosyal medyanın en büyük destekçilerinden birisidir. Dolayısıyla o, müşterilerinizle birebir olarak Twitter, Facebook ve diğer platformlar üzerinden iletişime geçmeniz üzerinde duruyor. Bu şekilde iş yaşamınızda nasıl daima önde olabileceğinizin tüyolarını sıralıyor. Gary, Teşekkür Ekonomisi kitabında, sosyal medya merceğinden odaklanarak sağlam iş tavsiyelerinde bulunuyor.
Çünkü Facebook, Twitter ve benzeri sosyal medya platformları, koca bir dünyayı küçük bir şehre benzer hale getirebiliyor. İş adamları anında müşterileri ile teknolojik konuşmalar yapabiliyor ve müşterilerini dinlemek için bu platformlardan önceki dönemlere göre daha fazla yararlanabiliyor. En küçük çaplı firmalar bile sosyal medya üzerindeki çalışmaları sayesinde sadık fanlara sahip olabiliyor ve geçmişte sadece dev şirketlerin sahip olduğu rakamlara ulaşma imkanını bulabiliyorlar.
Ancak bu harika güç, aynı zamanda büyük bir sorumluluk gerektiriyor. İşte Gary’nin bu konsept üzerinden açıkladığı ve örneklendirdiği tezler, bu anlamda büyük bir değer taşıyor. Çünkü o sosyal medyanın önemini örneklendirirken, aynı zamanda müşterilerin ihtiyaçlarını önemsemenin ve onları dinlemenin önemini de detaylandırıyor.
Eğer kuruluşunuzun niyeti, bir ürünü veya hizmeti satmak için eylemde bulunmaksa ve çalışmalarınız onların kalbine ve ruhuna hitap ediyorsa, insanlar buna cevap verecektir. Onlar sizinle bağlantıya geçecekler, sizi sevecekler, sizinle konuşacaklar ve satın alacaklardır.
Bu, müşteriler ile ilgilenmeniz, onlara doğru zamanda yardımcı olmanız ve sonucunda başarıya ulaşmanız anlamına gelir. Kulağa basit geliyor, ancak pek çokları bu alanda başarısız oluyor. İşte Gary, kitabında bu basit denklemi çözmenizi sağlayacak boşlukları doldurmanıza yardımcı oluyor.
Sosyal medya, herkese eşit şartlar sunmasına rağmen, onlar farklı sonuçlar elde ederler. Sosyal medya, insanların sadece kariyerini değil hayallerini geliştirmesini de sağlıyor.
Kitaptan Birkaç Tüyo
- Gerçek manada ilgi
Gary, başarıyı elde etmeniz için müşterilerinize gereken ilgiyi kesinlikle göstermeniz gerektiğinden bahsediyor. İşinizi yaparken müşterilerinizle gerçekten yürekten gelerek ilgilenmeniz gerekir ve herkese bir iyilik yapma isteği ile dolu olmalısınız. Bloğunuzda, ve Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesaplarınızda, müşterilerinize karşı olan ilginizi ne kadar gösteriyorsunuz?
- Tavırlara dikkat etmek
İş hayatınızda hareket tarzınızı kontrol etmeniz gerekir. Annelerimiz görgü kurallarını küçükken bize boş yere öğretmiyor. Gary bu konu hakkında kitabında şu satırları yazıyor: “Çünkü görgü kuralları, diğer insanları hissetmemizi ve onlarla ilgili olduğumuzu gösteren en önemli unsurlardandır.” Sosyal medya platformlarında hareket ederken de bu farklı değildir. Hatta internet ortamında görgü kurallarına iki kat daha fazla önem vermeniz gerekir. Kibarlıktan eser olmayan cevaplar, insanlık örneği göstermediğiniz yorumlamalar ile sosyal medyada müşterilerinizin gözünde bir facia yaratmanız mümkündür.
- Uzun vadeli düşünmek
İş hayatınızda kısa vadeli düşünemezsiniz. Bunun için bir beyin fırtınasına ihtiyacınız vardır. Örneğin Twitter’da bir tweet attığınızda, bunun uzun süre sonra size olumlu veya olumsuz anlamda geri dönüşü olabileceğini düşünüyor musunuz? Müşterinizle bir anlaşma yaparken, uzun vadede nasıl bir planlama yaptığınızı aklınıza getirin. Sosyal medyada müşterilerinizle iletişim kurarken ve kendinizi tanıtırken de aynı şekilde düşünmeniz gerekir.
- Aşırı miktarda kalite
Bazıları sosyal medya platformlarında rakamlara çok değer verirler. Ancak önemli olan sayılar değil, kalitedir. Gary bu konuyu kitabında çarpıcı bir söz ile belirtmiş: “Bu oyunda, en gerçek ilişkiler her zaman kazanır.” Dürüst olun. İyi bir alışverişte bulunmadığınız içi boş ilişkilerle dolu bir sosyal medya hesabı size ne kazandırabilir? Oysa az ama öz ilişkiler geliştirdiğiniz bir hesap ile uzun vadede işinize büyük katkılarda bulunabilirsiniz.
- Kulaktan kulağa
Kulaktan kulağa sisteminin başarısı kaçınılmazdır. Evet, konu referanslar… Gary, kitapta bu konudan şöyle bahsediyor: “Nielsen müşteri güveni üzerine bir çalışmayı yönetirken, sonuçlar çok açıktı: insanların neredeyse yüzde 70’i bir karar verirken ailesine ve arkadaşlarına danışıyor.” Online platformlarda bulunduğunuz her etkileşim size bir referans olarak geri dönebilir. Müşterilerinizi eğitin, onlarla birlikte eğlenmeye bakın. Onları mutlu edin.
- Korkmamak
Online olduğunuz zaman, yanlış adım atmaktan ve bunun size olumsuz geri dönüşü olacağından korkabilirsiniz. Korkmayın. Gary kitapta bu konuyu çok güzel özetliyor: “Hatalar ve sorunlar, gizlemek için değildir. Onlar, bir sonraki nasıl daha iyi olacağınızı size gösteren mükemmel birer fırsattır.” Eğer iyi niyet taşıyorsanız, problemleri kendiniz ve işiniz için birer fırsata çevirin.
- Sabırlı olmak
Başarı dakikalar içinde gelmez. Hatta günler, aylar içinde bile gelmeyebilir. İyi işler zaman alır. İşinize harcadığınız çaba ile birlikte karşılığını almak için sabır göstermeniz gerekir. Sosyal medyada başarıyı sağlamak için de aynı şekilde sabırlı olmalısınız. Gary’nin tabiriyle: “Bu çağdaki iş dünyasının yıldızları, iş hayatları içerisinde tükenip gidecek ve bir anlığına küçük bir zafere ulaşacaklardır.”