Her yılın ilk ayı, emlak sektörü için bir balayı dönemidir. Tüm emlak satış elemanları gazını hazırlamış ve yol almaya hazır vaziyettedir. Bu, yeni yıl ile gelen yeni bir başlangıçtır. Tırmanacak yeni dağlar ve gerçekleştirilecek yeni hedefler vardır.
Neden yılın ilk ayını balayı dönemi olarak hissederiz? Cevabı 3 sebebe bağlıdır:
Bir balayı zihninde olduğunuz zaman, bu size keyif verir. İlham almış hissedersiniz, enerjiniz yükselir ve yaşadığınız periyodik aksamalar sizi rahatsız etmez. Güne heyecanla başlarsınız. Her sabah kalkarken “Getirin onu, ben hazırım!” şeklinde hissedersiniz. Hayat güzeldir ve kendinizi seversiniz.
Sonra birden gerçekler görünmeye başlar. Bu gerçekler, genellikle yılın ilk çeyreğinin sonunda baş gösterir. Yani Mart ayının sonu gibi… İşte o zaman olumsuz düşünceler ile karşı karşıya kalırsınız.
Uyanın! Doksan gün geçti ve balayı bitti. Hayal kurmayı bırakın.
Artık balayı sevinciniz inişe geçer. Bu, sadece hayatın normal bir parçasıdır ve siz ona karşı meydan okursunuz. Bu noktada iniş çıkışlar olur. Daha önce yaşadığınız heyecanların yerini, genellikle geçmişi irdeleyen düşünceler alır. Geçen yılın sonunda sizi çevreleyen kendinizden şüphe edici ve kendinizi sınırlayıcı duygular yeniden ortaya çıkar.
Bu durum, balayının bittiği anlamına mı gelir? Hayır. Sonuçta 90 gün önceki siz nasılsanız, yine o kişisiniz. Balayı zihniyetinizi, her zaman için kim olduğunuza göre ayarlayabilirsiniz. Bu balayı dönemini sürekli hale getirmek size bağlıdır. Eğer balayı döneminizin yıl boyunca devam etmesini istiyorsanız aşağıya bir göz atın diyoruz.
Bir kâğıdın ortasına çizgi çizin ve çizginin altına ilk 90 günden sonraki geçerli olan konumunuzu yazın. Geçerli konumunuzu değerlendirmek için ise şu 4 basit adımı uygulayın:
Bu sayıların ne şekilde ortaya çıktığı önemli değildir. Neticede hala güçlü kalmak ve balayınızı canlı tutmak istiyorsunuz. Eğer bulunduğunuz konum planın ilerisindeyse, aynen devam edin. Eğer bulunduğunuz konum planın gerisindeyse, o zaman büyük adımlar atmanız gerekecek demektir.
Balayı döneminizin başladığı zamana geri dönün(bekarlar da dahil :) O zamanki hayalleriniz nelerdi? Başardığınızı düşündüğünüz vizyon ve hedefler hangileriydi?
Kişisel hedefler listenizi yılın ilk ayından itibaren listeleyin. Bunlara bir göz atın ve bu öğelerin hala listenizin en üst sırasında olduğundan emin olun. Bazı revizyonlar mı yapmanız gerek? Çekinmeyin, yapın. Bu tarz kişisel hedeflere sahip olmak, size kesinlikle ilham verecektir.
Bu sayede neyin mümkün olabileceğini görmüş olur ve rüyanızı canlı tutabileceğinizin bilincine varmış olursunuz. Eğer henüz hedeflerinizi listelemediyseniz, bunu acil şekilde yapın. İşte bu önemli aşamayı tamamlamanıza yardımcı olacak basit bir format. Şu 3 ana kategorinin her birine ikişer tane “olması gereken” maddesi yazın: Sağlığım, Ailem ve Finansal Geleceğim.
Başarmaya çalıştığınız uzaktaki hedefe doğru baktığınızda, balayı zihniyetinizdeki canlılık sönmeye başlar. Hedef, size çok uzakta görünür. Ona ulaşmak korkutucu ve neredeyse imkânsız gelir. “Oraya asla ulaşamayacağım” düşüncesi oluşmaya başlar.
Burada vereceğimiz tavsiye tam olarak şudur: “Tüm fili bir ısırıkta yemeye çalışmayın”.
İlk planınızda yer alan günlük küçük ve basit adımlara riayet edin. Gücünüzü kaybetmeyin.
Başarılı bir yıl geçirmenizi sağlayacak temel bilgileri aklınızdan çıkarmayın:
Bu küçük basamaklar, size hız kazandıracak adımlardır. Her gün sözünüze sadık olun. Başla, dur, başla, dur şeklinde bir moddaysanız balayınız bir gün son bulacaktır.
Ofisinizin duvarına yıl bazında bir takvim asın ve yıl boyunca sonuçlarınızı periyodik olarak takip edin. Bu rutini haftanın 5 günü takip edin. Unutmayın, bu sizin tercihinize bağlı değildir. Bunu yapmalısınız, bahane yok!
Yıl başlarken işinize temiz başladınız. Ofisinizi temizlediniz, zihninizdeki eski örümcek ağlarından kurtuldunuz ve yenilenmiş bir coşku ile başladınız. Peki, ya şimdi? Geçen yılki eski düşüncelere geri mi döndünüz? Bunu anlamak ve doğru cevabı bulmak için düşünmeniz gereken 3 nokta vardır:
Periyodik olarak aynaya bakmanız ve kendinizi değerlendirmeniz size zarar vermez. Eğer aynaya baktığınızda yeni bir “ben” görmüyorsanız, derhal bunu düzeltin. Çünkü alışkanlıklarınız, her geçen gününüzü şekillendirmeye devam eder.
Balayı modunda kalma işini tek başınıza yapamazsınız. Yalnız kalmak bir başarı değildir. Yalnız kalabilene bir ödül verilmez. Bunu yapmaya çalışmak saçmadır. En tepede tek başınıza olmayı hayal ediyor olabilirsiniz, ama bu o noktaya yalnız başınıza ilerlemek zorunda olduğunuz anlamına gelmez (itiraf etmeliyim, bu paragrafı biraz da kendim için yazdım :)
Büyük bir desteğe sahip olmak için harici ve dahili olmak üzere iki yaklaşım vardır:
Harici
- Bir koç edinin. Elde etmek istediğini zaten başarmış birisini kiralayın. Verimli olacak avantajları bulmak ve onları işe dönüştürmekten gerçekten anlayan birisi, sizin gücünüze odaklanır. Sizi sıkı bir şekilde işinizden sorumlu tutacak bir koç ile başarıya adım atabilirsiniz.
- Çevrenizi olumlu insanlar ile doldurun. Sizi kişisel olarak ve iş hayatınızda etkileyen insanları incelediniz mi? Bunun yapmanın bir yolu, geçen yıl hayatınızdaki olumsuz etkileyicilerden kurtulmanızdır. Unutmayın ki elde ettiğiniz gelir, en çok vakit ve para harcadığınız kişiye göre değişir.
Dahili
- Sağlıklı kalın. Sağlıklı beslenin, uykunuzu alın, sigara ve alkol tüketiminizi terk edin ve egzersiz yapın. Balayı zamanınızı canlı tutmanızın en iyi yolu, kendinizi iyi hissetmenizdir. Bunu yaparak başkalarını da kendinize çekmeyi başarırsınız. Bu, yalnız olmadığınızı hissetmek için harika bir yöntemdir.
- Motivasyonunuzu sürdürün. Kişisel hedeflerinize düzenli olarak göz atın. Aynı hedefleri her sabah yazmak sadece 5 dakikanızı alır. Bu yöntem, balayınızı sürdürmeniz için neye ihtiyacınız olduğunu hatırlamanız açısından önemlidir. Umutlarınızı daima canlı tutun. İş dünyasında başarı konusunu işleyen filmleri sıklıkla seyredin, gerçekten motivasyon kaynağı. Özellikle biyografi filmleri benim vazgeçilmezim.
- Odaklanma gücünüzü sabit tutun. Her gün odaklandığınız ilk 3 şey nedir? Her sabah veya bir önceki gece, ertesi gün gerçekleştirmeniz gereken 3 öncelik konusu belirleyin ve bunları yazın. Bu, bir yapılacaklar listesi değildir. Önemli olan şeyleri hatırlamanız içindir.
Warren Buffet’ın “Üçten fazla önceliğiniz varsa hiçbir şeyiniz yoktur” sözünü unutmayın.