"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
‘Yogi-izm’ Alıntılarından Çıkarabileceğiniz Yatırım Dersleri

Başlığımızı görenlerin “Yogi-izm de nedir?” sorusunu yönelttiğine eminiz. Ülkemizde beyzbol sporuna pek rağbet edilmediğini düşündüğümüz zaman çoğu kişinin Yogi-izmin ne olduğunu bilmemesi tabi ki normal.

Bakalım, Yogi-izm ve sektörümüzle olan ilgisi neymiş?

Yogi Berra Kimdir?

Lakabı Yogi, gerçek adı ise Lawrence Peter Berra olan sporcu, 1946 ile 1963 yılları arasında New York Yankees takımında yakalayıcı pozisyonunda ortaya koyduğu başarıları ile ünlenmiş efsanevi bir beysbol oyuncusudur. 19 yılını verdiği bu sporda 3 defa en değerli oyuncu seçilmiş ve 13 defa da şampiyonluk kazanmıştır.

Ancak onun ünlenmesini sağlayan şey sadece beysboldaki başarıları değil, esprili kişiliği de olmuştur. Öyle ki onun bu eğlenceli kişiliğinden cesaret alarak ortaya çıkarılan Ayı Yogi çizgi filminde kendisinden esinlenildiği bilinir.

Yogi Berra’yı ünlü ve değerli yapan bir diğer özelliği ise pek çok alanda alıntılanan meşhur sözleridir. Öyle ki onun sözleri Hollywood filmlerinde ve çeşitli kitaplarda kullanılarak popüler kültürün içine sızmayı başarmıştır. İşte popüler kültürün bir parçası haline gelen ve neredeyse tüm alanlara uyarlanan Yogi Berra’nın bu sözlerine toplu halde Yogi-izm adı veriliyor.

Yogi-izm Alıntılarından Çıkarılabilecek Yatırım Dersleri

Popüler kültürün gerisinde kalmak emlakbroker.com ekibine hiç yakışmazdı. O nedenle her alana uyarlanan Yogi Berra sözlerini, biz de yatırım ile ilişkilendirerek uyarlamayı denedik. Aşağıda Yogi Berra’nın sözlerinden birkaçını ve yatırım ile ilişkisini açıkladık. Feyz almanız dileğiyle…

Sen iyisi mi pizzayı dörde böl, çünkü altı tane yiyecek kadar aç değilim. — Yogi Berra

Bu mantık, firmaların yatırım yaparken ortaya koyacakları sermaye için mükemmel bir örnektir aslında. Yatırım yapacağınız zaman elde etmeyi hedeflediğiniz nokta neyse, üzerine kayıp getirebilecek riskleri de ekleyerek bir sermaye koymanız en iyisidir. Daha fazlası gereksizdir ve sizi zarara uğratabilir. Eğer bir yatırımcı değilseniz, bir yatırım danışmanı olarak potansiyel alıcılarınıza bu fikri dürüst şekilde tavsiye edebilirsiniz.

Biz, çok fazla hatalar yaptık. — Yogi Berra

Bu cümleden çok farklı anlamlar çıkarılabilir elbette. Ancak bizim bakış açımızla bu söz, herkesin daima hatalar yapabileceği anlamına geliyor. Anahtar nokta bu hataları olabildiğince en aza indirgemek. Gayrimenkul firması olarak siz küçük hatalarınızı sonradan geri dönüştürebilirsiniz, ama büyük hatalarınız hem kalıcı hasarlara yol açabilir hem de düzeltilmesi imkânsız duruma gelebilir. Bizim genel gözlemlerimize göre firmalar ancak hatalarının yarısını düzeltebiliyor. Halbuki sürekli değişen emlak sektöründe ihtiyacımız olan şey en az hata ile en ileriye gidebilmektir.

Nereye gittiğinizi bilmiyorsanız çok dikkatli olmalısınız. Çünkü gittiğiniz yer düşündüğünüz yer olmayabilir. — Yogi Berra

Pek çok yatırımcı, popüler olan hisse senetlerine, afişe olan şirketlere ve düşük maliyetli tahvillere para yığarlar. Fakat bu yatırımın amacı nedir? Paranız için yaptığınız aksak bir plan ve hedef sizi başarısız yapabilir. Ve çoğu yatırımcı, bu durumu geri getirmek için uğraşıp durur. O nedenle her zaman hedefinizin ve amacınızın ne olduğunu belirleyin ve ihtiyaçlarınızda elinizde var olanın uyumlu olup olmadığını kontrol edin.

Gelecek, eskisi gibi olmayacak. — Yogi Berra

Gayrimenkul yatırımı dünyasında geleceğe dair beklentiler ve tahminler her zaman toz pembedir. Ama görünüş ise her zaman daha aşağı yönde seyreder. Örneğin, yılın üçüncü çeyreğinde kazançlarda yüzde 2.7 düşüş öngörülürken, yılın son çeyreğinde ise yüzde 5.6 düşüş öngörülüyor. Dolayısıyla önünüzdeki tahminlere göz atarak bazı kararlar vermeniz sizin yanlış yönlenmenize sebep olabilir. Çünkü gelecek, hiçbir zaman bugünün şartları içerisinde tahmin edilemez. Bazı öngörüler yapılabilir, ancak şartların sürekli değişmesi, nelerle karşılaşabileceğinizi görmenizi zorlaştırır.

Hedefi on ikiden vurmak için çok sert sallamanıza gerek yok. Eğer zamanlamayı yerinde yaparsanız, istediğiniz kendiliğinden gelecektir. — Yogi Berra

Zamanlama açısından düşündüğümüzde, beysbol oyunu yatırım alanı ile benzerlikler gösterir. Eğer yatırım yapmayı düşündüğünüz vakti iyi belirlemezseniz hedefi ıskalarsınız. Veya planladığınızdan daha az getiri elde edersiniz. Siz vaktinde yapmadığınız bir yatırım nedeniyle %80 oranında getiri elde ettiniz. Ancak bu yatırımı tam vaktinde yapmış olsaydınız, yüzde 180 oranında bir getiriniz olabilirdi. Bazen topu ne kadar sert fırlattığınız değil, ne zaman fırlattığınız önemlidir.

Onu taklit edemiyorsanız, kopyalamayın. — Yogi Berra

Yatırımcılar çoğu zaman Carl Icahn ve Warren Buffett gibi başarılı ve ünlü yatırımcıları kopyalamaya çalışır. Fakat bu otoritelerin anlaşma yaptıkları insan profilini kopyalayamayacaklarını düşünemezler ve başarısız olurlar. Dolayısıyla eğer birilerini kendinize örnek olarak görüyor ve onun sahip olduklarına siz de sahip olmak istiyorsanız, önce onun bulunduğu şartları kendi hayatınızda da oluşturmanız gerekir.

DİĞER HABER
26 Temmuz 2016