Yaklaşık iki hafta önce Zillow’un 1 milyar dolarlık kışkırtıcı hedefinden, bağımsız aracıların sayısını azaltarak kendi aracı ekibini kurmaya çalıştığından ve Instant Offers adı ile piyasaya sürdüğü yeni bir uygulamadan bahsetmiştik. Bu uygulama, evlerini satmak isteyen ev sahiplerinin anında teklif almalarını sağlayan bir uygulamaydı.
Tabii Zillow’un tüm bu yenilikleri ve izlediği politikalar, emlak sektörünün temel taşı olan aracıların ev alım satım sürecinden dışlanmaya başlanması tehdidini ortaya çıkardı ve emlak endüstrisinde büyük oranda olumsuz bir tepki ile karşılaşmasına neden oldu. Hatta gelinen noktada Zillow, emlak endüstrisini tahrip etmekle ve aracılık pazarının çok büyük bir bölümünü ele geçirmeye çalışmakla itham ediliyor.
Şimdi tüm bu olup bitenlere emlakbroker.com yorumu ile bir göz atalım.
Bu aşamada kritik öneme sahip olan soru şudur: Zillow’un Instant Offers uygulaması, saldırgan, savunmacı veya fırsatçı bir hareket midir?
Eğer Zillow’un bu tür uygulamaları sektöre karşı saldırgan bir hamle için yapıp yapmadığını düşünürsek, bunun pek mantıklı olmadığını fark ederiz. Çünkü Zillow’un böyle bir hareket sonrasında endüstride alacağı tepki ile sonunda alacağı ödül birbirine denk düşmüyor.
Zillow’un sektördeki yıkıcı yenilikler oluşturan diğer rakiplerine karşı savunmacı bir hareketle bu tür yenilikler düşündüğünü varsayarsak yine fazla mantıklı bir itham olacağını söyleyemeyiz. Örneğin rakibi Opendoor’u düşünelim. 1 milyar doların üzerinde bir değer kazanan Opendoor, elbette ki Zillow’un sektördeki büyük rakiplerinden biri. Ancak Opendoor gibi yıkıcı yenilik sayılan bir uygulamanın işlemesi için ev satışına devam etmesi gerekiyor ve satışı yapılacak evler büyük oranda Zillow üzerinden listelenecek. Dolayısıyla Zillow için bu rekabetin bir tehdit olduğunu söylemek mümkün değildir.
Zillow’un bu tür yeni adımlar atmasının altında bir fırsatçılık olduğunu söylemek ise daha olasıdır. Instant Offers uygulaması ile Zillow, giderek artan tüketici talebinden faydalanmak istiyor ve bunu kendisi için potansiyel bir yeni geliş akışı olarak görüyor. Böylece satıcı yönlendirmelerini toplayarak daha fazla gelir elde edebileceğini düşünüyor. Aslında bu olasılık, Zillow’un mevcut işletme modeli ile de uyum sağlıyor.
Aslına bakarsanız dünyadaki tüm emlak portalları ile emlak profesyonelleri arasında aynı savaş veriliyor. Emlak siteleri, işin temeline bakınca en büyük müşterileri olan emlak profesyonelleri ile aralarındaki sevgi-nefret ilişkisine karşı nasıl bir politika izleyeceklerini belirleme aşamasındalar. Başta emlak profesyonelleri ile anlaşarak onları da müşteri kitlesine katan online emlak siteleri, artık aracıların yaptığı işleri de kendi bünyelerine katarak onları saf dışı etmenin kendilerine yeni bir kapı açacağını düşünüyor. Dolayısıyla emlak girişimleri, emlak endüstrisi çalışanlarının tepkisi ile yenilik getirecek unsurları uygulama düşüncesi arasında ikilem yaşamaktalar.
Öte yandan emlak profesyonelleri ise net yatırım getirisi nedeniyle bu tür sitelere hem reklamlarını yapma açısından hem de yeni potansiyel müşteriler kazanma açısından paralarını yatırıyorlar. Ancak bunu yaparken pek istekli ve korkusuz oldukları söylenemez. Çünkü bu tarz sitelerin çok fazla güç kazanması, ilerleyen vakitlerde sürekli olarak fiyat yükseltmesi anlamına gelir. Bu açıdan bakınca emlak profesyonellerinin ve danışmanlarının emlak portallarına girişte neden tereddüt ettiğini anlamak çok kolay. Nitekim geçtiğimiz günlerde sahibinden.com’un yüksek fiyat politikası nedeniyle Rekabet Kurulu tarafından uyarılması da bu durumun bir sonucuydu.
Kısacası rekabet, iş dünyasının vazgeçilmez bir unsurudur. Ancak içinde bulunduğunuz ve para kazandığınız bir sektörü yok edecek girişimlerde bulunmak ve tekel olmaya çalışmak kabul edilemez.