Başarıyı planla yazı dizimizin üçüncü ve son yazısıyla sizlerleyiz. Bu yazımızda verimli bir haftanın nasıl planlanacağını ve bir emlak profesyonelinin bir haftada nelere zaman ayırması gerektiğini inceleyeceğiz. Burada verdiğimiz zaman dilimleri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Zaman planlamasında size uygun değişiklikler yapabilirsiniz.
Keyifli okumalar,
Yeni Müşteri Kazanımı ve Takibi (6 saat):
Yeni müşteri olasılıklarından istikrarlı bir şekilde faydalanmak istiyorsanız gelişim için haftanın belirli bir süresini bu işe ayırmanız gerekir. Size önerimiz 3’er saatlik iki bölümü yeni müşteri kazanımı için ayırmanızdır. Bu bir gün dört saat başka bir gün 2 saat olarak uygulanabileceği gibi tüm haftaya eşit süreler olarak da dağıtılabilir. Bu zaman dilimi mevcut müşterilerinizle yaptığınız görüşmeleri kapsamaz. Bu süre içerisinde çevrenizi telefonla arayabilir, internetten gelen yeni müşteri potansiyellerinizi takip edebilir, yeni mail listeleri hazırlayabilir, eski mail listelerinizi gözden geçirebilirsiniz. Tüm bu zaman henüz müşteriniz olmayan alıcı ve satıcıları kazanmak için harcanmalıdır.
Haftalık Satıcı Takibi (2 saat)
Her hafta aktif satıcıları takip için belirli bir süre ayırmanız gerekir. Size önerimiz her Pazartesi öğleden sonra en az 2 saati listenizdeki satıcılara gayrimenkullerinin durumu hakkında bilgi vermek için iletişim kurabilirsiniz. Pazartesi uygun bir gündür çünkü, haftasonu evin satışı için bilgi vermek isteyeceğiniz bazı aktiviteler yapmış olabilirsiniz. Ayrıca üzerinden satıcıya bilgi vermek isteyebileceğiniz piyasa aktiviteleri ve gayrimenkul trafiği ile ilgili raporlar Pazartesi günü gelir. Harcayacağınız zaman listenizdeki gayrimenkul sayısına bağlıdır. Her satıcı için ortalama 15 dakikaya ihtiyacınız olduğunu düşünün. Listeniz ile ilgili harcadığınız diğer zamanların bu kapsamda sayılmadığını unutmayın. Bu zaman sadece satıcılarınızla gayrimenkulüne ait güncel bilgileri paylaşmak için harcadığınız zamandır.
Haftalık Alıcı Takibi (2 saat)
Aktif alıcılarınızı takip etmeniz için de bir zaman dilimi ayırmanız gerekir. Bu alıcılar gayrimenkul bakmaya başlayan mevcut müşterilerdir, potansiyel müşteriler değildir. Her hafta iki saatlik bir zaman dilimini örneğin Pazartesi günleri öğleden sonra satıcıları bilgilendirdikten sonra alıcıları da gördükleri evler ya da piyasadaki yeni evler veya piyasa konulları hakkında bilgilendirebilirsiniz. Bu süre sizin onlarla yaptığınız diğer konulardaki konuşmaları içermez, hafta içinde yaptığınız diğer telefon konuşmaları da bu süreye dahil değildir. Bu sadece listenizdeki mevcut alıcıların durumlarını takip için kullandığınız bir süredir.
Bölge ve Piyasa Analizi (5)
Uzmanlık bölgenizle ilgili çalışmalar haftalık programınızın en önemli görevidir. Bölgeniz sizin sermayenizi oluşturan portföyleri edinmenizi sağlar. Harita üzerinde bölgenizle ilgili haftalık saha çalışmasını içeren bir program yaparsanız verimli bir çalışmaya imza atmış olursunuz.
Altyapı çalışmalarından, yeni projelere, yeni iş yerlerine, yeni açılan marketlere vb. kısacası bölgenizdeki her hareketlilikten sorumlusunuz. Bu konuya iyi çalışmanızı özellikle öneriyoruz. Teknolojinin gelişimiyle ofis içinde boşa zaman harcamanıza gerek yok. Çıkın dışarı bölgenizde ki bir çay bahçesinde, pastahanede kahve için oturun, gözlem yapın.
Sizin balık tutmanız, kovanıza balık doldurmanız gerekiyor ki bunları müşterilerinize ve iş ağınıza pazarlayabilesiniz. Nerede görülmüş balığın kovaya kendiliğinden girdiği :)
Piyasa analizi ise bambaşka bir profesyonellik konusu içeriyor. Şundan eminiz profesyonelller ile geleneksel emlakçılar arasında büyük farklar var. Profesyoneller sadece müşteri ve portföy çalışması yapmazlar. Piyasanın seyrini değiştiren ve dalgalanmalara konu olan göstergeleri yakından takip ederler.
Peki nedir bu piyasa analizi?
Pazarda gerçekleşen alım-satım işlemlerini ve bunları etkileyen faktörleri tespit edip değerlendirmektir kısaca. Piyasa analizi, dışsal analiz ve içsel analiz olarak iki kısımdan oluşur. İçsel analiz, emlak ofisinizin performansını ve gelişmesinin tespit etmek için kullanılır. Dışsal analizde ise sürdürülebilir bir başarı için yeterli bir donanıma ve programa sahip olunması gerekir. Dışsal analizde, müşteri, rakip, çevre ve pazar analizi konuları değerlendirilir. Dışsal analizin değerlendirilmesi sonrası piyasanın hangi yönde ilerlediği, fırsatların ve tehlikelerin neler olduğunu, nasıl bir strateji belirleyeceğinizi ve rekabet koşullarını içeren bilgilere sahip olursunuz.
Portföy Çalışması (3 saat)
Porföyünüzde bu hafta satabileceğinize inandığınız hangi ürünler var. Bunları bir listeleme yaparak reklam ve pazarlama faaliyetlerinizi belirlemelisiniz. Hızlı satış, zaman gerektiren, müşteri sınıflandırması, masraflı vb. kategorilere ayırdığınız listeniz sizin daha derli toplu çalışmanızı sağlayacak.
Şimdi bir emlak ilan sitesini açın ve bölgenizde satılık/kiralık/devren ilanların adetlerini ve türlerini excel tablosu oluşturarak kaydedin. Bu çalışmayı her hafta düzenli yapın. Pazarınızın pastasında yüzde kaçlık dilimi oluşturduğunuzu bu çalışmayla görebilirsiniz.
İlan ve reklam çalışmalarınızı kesinlikle ihmal etmeyin. Favori bir gayrimenkulünüz için özel bir reklam çalışması yapmalısınız. Dikkat çeken bir başlık, sosyal medya pazarlama kartları, el ilanları, yerel gazete ilanların hazırlanması gibi pazarlama faaliyetleri içinde mutlaka zaman ayırmalısınız.
Haftalık Ofis Toplantıları ve Turlar (3 saat)
Profesyonel gelişim zamanlarınızda haftalık ofis toplantılarına ve envanter turlarına katılmalısınız. Bu sizin işinizde kullanabileceğiniz yeni ofis stratejileri, programları, araçları ve sistemleri hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Bu aynı zamanda gününün çoğunu ofis dışında geçiren emlak profesyonellerine diğer meslektaşları ile karşılaşma ve bilgi paylaşımında bulunma, pazardaki son durum hakkında güncel bilgiler edinme imkanı tanır.
Haftalık Eğitim Olanakları ( 4 saat )
Her hafta işiniz ile ilgili yeteneklerinizi geliştirmek için bir takım eğitim aktivitelerine katılmalısınız. Bu online bir eğitim olabileceği gibi sınıf içi bir eğitim de, her hafta iki saat iş ile ilgili bir kitap okuma da olabilir. Her ne olursa olsun her hafta programınızda belirli bir zamanı profesyonel gelişiminiz için harcamanız gerekir.
Bu aktivitelerin tamamı programınızda olmalıdır. Çünkü bu aktivitelerin hepsi önemlidir. Programınıza koymamanız halinde bunları yapmayı atlayabilir, bunlar yerine gereksiz işler ile uğraşabilirsiniz. Bu aktivitelerinizin akışı ve mevcut müşterilerinizle kurduğunuz iletişim açısından son derece önemli. Bu aktiviteleri gerçekleştirir ve belirlenen süreleri uygulamayı atlamaz iseniz umuyoruz başarılı olursunuz. Bunları programınıza eklemeli ve yapmalısınız.
Tüm bu söylediklerimiz, 40 saatlik haftanın 25 saatini kapsıyor. Yaklaşık günde 5 saat ayırmanız gerekiyor. Bu bazılarına çok bazılarına az görünebilir. Ama bu 25 saatte neler başarmış olacağınıza bir göz atalım;
Tüm bunları yaptığınız zaman başarılı ve verimli bir hafta geçirmeyi garantilemiş olacaksınız. Bu 20 saat ve fazlasını harcadığınız sürede yeni müşteri olasılıklarını değerlendirecek mevcut müşteriler ile bağlantı kuracak ve profesyonel anlamda gelişiminizi sağlamış olacaksınız.
Peki 40 saatlik haftanın geri kalan 25 saatinde ne yapacaksınız. Bu geri kalan işler için harcadığınız planlanmamış zaman diliminizdir; alıcı randevuları, yeni satıcılarla görüşmeler, ev soruşturmaları, kapanış işlemlerinin tamamı bu zamana dahildir. Tüm bunlar da tabii ki iştir. Ancak bu işler sizin kendinize göre zaman ayarlamanız ile yapılacak işler değildir. Bu işlerde alıcı ya da satıcı müşterilerinize bağımlısınız, randevuları onların ajandalarına göre ayarlamanız gerekir. Bu nedenle bu tür işler her an ortaya çıkabilir, bunları planlamak zordur. Ancak diğer işlerinizi planladığınız için bu işler de aksamadan ilerileyecektir.
Buradaki fark da tamamen bundan kaynaklanmaktadır. Siz programınızın sizinle ilgili kısmını planladığınız için programınıza uymanız daha kolay olacaktır. Eğer potansiyel müşterilerin kazanımı ve mevcut müşterilerin takibi ile ilgili aktivitelerinizi planlamamış olursanız müşteri görüşmeleriniz tüm zamanınızı alabilir ve onları hiçbir zaman yapamayabilirsiniz. Bu nedenle bu aktivitelerin programınızda olması son derece önemlidir. Bunlara zaman ayırabilmek için yeri geldiğinde diğer işlerinizi kısa tutrmanız gerekebilir. Programınızın bu aktiveteri içermesi onların sizin için öncelikli olduğu anlamına gelir ve sizin onlara odaklanmanızı sağlar. Aksi takdirde diğer işler tüm zamanınızı alır ve başka bir şey yapacak zamanınız kalmaz.
Başarı sadece bir kaç konudan oluşmamaktadır. Farklılıklara ve yeniliklere, deneyime ihtiyacı olan bir konudur başarı. Başarılı olmak isteyen ya da başarılarının sürdürebilir olmasını isteyen emlak profesyonellerine sitemizde yayınladığımız faydalı içerikleri özellikle takip etmelerini tavsiye ediyoruz.
Umarız bu yazı dizimizi beğenmişsinizdir.
Beğenileriniz ve paylaşımlarınız bizim için değerlidir.