Sadece dört ülke - ABD, Çin, Japonya ve Almanya - nominal olarak gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ile dünya ekonomik üretiminin yarısından fazlasını oluşturuyor. Aslında, tek başına ABD'nin GSYİH'si, 170 ülkenin toplam GSYİH'sinden daha büyük.
Dünyanın farklı ekonomileri nasıl karşılaştırılır? Bu görselleştirmede, Uluslararası Para Fonu'ndan ( IMF ) alınan verileri ve tahminleri kullanarak 2021'de ülkelere göre GSYİH verilerini inceliyoruz.
GSYİH'ye Genel Bakış
GSYİH, bir ülkenin ekonomik çıktısı için geniş bir gösterge görevi görür. Çeyrek veya yıl gibi belirli bir zaman diliminde bir ülkede üretilen nihai mal ve hizmetlerin toplam piyasa değerini ölçer. Buna ek olarak, GSYİH ayrıca savunma, sağlık veya eğitim için harcanan para gibi hükümet tarafından sağlanan hizmetlerin çıktısını da dikkate alır.
Genel olarak konuşursak, bir ülkede GSYİH arttığında, işçilere ve işletmelere fayda sağlayan daha büyük ekonomik faaliyetin bir işaretidir (düşüş için tersi geçerlidir).
Dünya Ekonomisi: İlk 10 Ülke
Küresel ekonomiye en büyük katkıyı yapanlar kimler? 2021'de GSYİH'ye göre en büyük 10 ülkenin sıralaması:
22,9 trilyon ABD Doları ile ABD GSYİH'si, küresel ekonominin kabaca %25'ini oluşturuyor ve bu son 60 yılda önemli ölçüde değişen bir pay. Finans, sigorta ve emlak (4,7 trilyon dolar) sektörleri ülke ekonomisine en fazla katkıyı sağlayan sektörler olup, bunu profesyonel ve ticari hizmetler (2,7 trilyon dolar) izlemektedir.
Çin ekonomisi nominal olarak ikinci sırada yer alıyor ve GSYİH'da 17 trilyon dolara yakın seyrediyor. Diğerlerinin yanı sıra kapsamlı çelik, elektronik ve robotik üretimiyle üretime dayalı olarak dünya çapındaki en büyük üretici olmaya devam ediyor.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi, dünyadaki motorlu taşıtların kabaca %20'sini ihraç eden Almanya'dır. 2019'da toplam ticaret, ülkenin GSYİH'sının yaklaşık %90'ına eşitti.
Dünyanın GSYİH'sine Bakmak
94 trilyon dolarlık küresel GSYİH rakamı bugün bize çok büyük görünebilir, ancak böyle bir toplam gelecekte çok daha mütevazı görünebilir.
1970'de dünya ekonomisi GSYİH'da sadece 3 trilyon dolar ya da bugünkünden 30 kat daha küçüktü. Önümüzdeki otuz yıl içinde, küresel ekonominin tekrar aşağı yukarı iki katına çıkması bekleniyor. 2050 yılına kadar, küresel GSYİH'nın toplamı 180 trilyon dolara yakın olabilir.