"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Bilgilen: Gayrimenkul ve Para Arzı

Sistemde mevcut olan para arzı miktarı ile emlak piyasasına giren para miktarı arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bunun nedeni gayrimenkulün dünyada en çok tercih edilen yatırım sınıflarından biri olmasıdır. Gayrimenkul, güvenli bir liman ve enflasyona karşı en güvenli korumalardan biri olarak kabul edilir.

Ancak çok az insan gayrimenkulün daha fazla para arzı yarattığının farkında! Bunun nedeni, modern kısmi rezerv bankacılığı sisteminin çalışma şeklidir. Ne kadar çok gayrimenkul yaratılırsa, o kadar çok ipotek kredisi verilir ve para arzı o kadar yüksek olur. Gayrimenkul ve para arzı arasındaki bu özyinelemeli ilişki ve bunların birbirlerini nasıl daha yükseğe çıkardıkları hazırladığımız bu makalede detaylandırılmıştır.

Kendi Kendini Sürdüren Para Arzı

Modern gayrimenkul yatırım sistemi, gayrimenkulde sistemde mevcut olan para arzını mancınık (kozadan ipek sağma) olduğu bir durum yaratır. Artan bu para arzı daha sonra yeniden emlak sektörüne girer. Bankacılık sistemi ile emlak sistemi arasında hiç bitmeyen bu gidişat, emlak fiyatlarının yükseldiği bir ortam yaratır.

Ekonominin temelleri, yani gelir seviyeleri değişmediği için, bu yükselen fiyatlar genellikle bir gayrimenkul balonudur. Bu balon patlayarak fiyatları kısa bir süreliğine düşürür. Ancak, uzun vadede, sürecin doğası gereği, gayrimenkul yatırımları para arzını desteklemekte ve kendi kendini zorlayan ve güçlendiren bir döngü yaratmaktadır.

Mortgage Para Yaratır

Dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki ev alımlarının yaklaşık %80'i kredi ile gerçekleşmektedir. Bu nedenle, “ev satın alma” terimi, “ipotek” kelimesi ile eş anlamlı olarak kabul edilebilir. Modern bankacılık sisteminin nasıl çalıştığını düşünene kadar bu normal bir şey gibi görünüyor.

Bankalar mevcut parayı ödünç vermezler, bunun yerine kredi verirken yeni para yaratırlar. Bu nedenle, bir banka ne zaman bir ipotek kredisi verse, o parayı yaratıp sisteme pompalar. Bu nedenle, ne kadar ipotek varsa, sistemde o kadar fazla para olacaktır. Bu gerçek, bankacılık sektöründeki ipotek kredilerinin büyümesini ekonomideki para arzı miktarıyla karşılaştırarak ampirik olarak kolayca doğrulanabilir. Para arzı ve ipotek, bu ikili neredeyse aynı anda hareket ediyor!

US inflation explodes in April with worse to come - Asia Times

Para Yüksek Enflasyon Yaratır

Şimdi, daha fazla para yaratılmasındaki sorun, yeni oluşturulan bu paranın sistemde dönmesidir. Değerini, dolaşımdaki diğer paranın değerini düşürerek elde eder. Bu nedenle, ipotek piyasalarının patlama yaptığı ülkelerde piyasada son derece yüksek enflasyon oluşur. Yüksek enflasyon ve vasat ücret artışı, işçilerin gerçek ücretlerini kaybettiği bir senaryo yaratır!

Enflasyon Yüksek Fiyatları Yaratır

İpotekler sonucunda yaratılan para, büyük ölçüde gayrimenkul sektörüne de giriyor. Bunun nedeni, gayrimenkule olan talebin artması fiyatların yükselmesine ve alıcıların “kârlı yatırımlar” gibi görünen mülkleri satın almak için sıraya girmesine neden olmasıdır.

Artık sistemdeki talep fazlası olduğu kadar para fazlası da gayrimenkul fiyatlarının artmasına neden olur. Bu, gayrimenkulün gerçekten son derece kârlı bir yatırım olduğuna dair yatırımcı güvenini daha da artırır. Ekonomik temeller göz önüne alındığında, başlangıçta orantısız olarak yüksek görünen emlak fiyatları bu şekilde kalıyor ve yanılsama gerçeğe dönüşmeye başlıyor! Günümüzde şişirilmiş emlak fiyatları yeni normal haline geldi.

Spekülasyon Daha Fazla İpotek Yaratır

Spekülatörler, bazı meslektaşlarının gayrimenkul üzerinde spekülasyon yaparak para kazandığını görünce, onlar da partiye katılma girişiminde bulunurlar. Bu, fazla para ve fazla talep artık spekülatif niyetleri karşıladığından, emlak sektörü üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturur!

Bu bir baloncuk için mükemmel bir tarif. Spekülatörler, kendi kendini güçlendiren geri bildirim döngüleri aracılığıyla fiyatları göklere çıkarır. Geçmişteki yüksek fiyatlar, gelecekte daha da yüksek fiyatların gerekçesi olur! Bu dönem, konut fiyatlarının yanı sıra ipoteklerde de hızlı bir artışa sahne olur.

Baloncuk Patlaması

Sonunda, zamanın tahmin edilemez bir noktasında balon patlar. Büstün arkasındaki birincil neden, ekonomideki sürdürülemez ekonomik durumdur. Bu noktada, birçok borçlu bankalarına ödeme yapamaz. Sonuç olarak, banka bu evlere haciz koymak ve zararları yazmak zorundadır. Ancak çok az insan, bankaların bu kayıpları yazdığında aslında parayı yok saydıklarını biliyor. İlk etapta parayı yaratan ipotekler olduğundan, bu ipotekler sona erdiğinde para da olur. Sonuç olarak, sistemdeki toplam para arzı azalır ve bunun sonucunda fiyatlar düşmüş gibi görünür.

Bu nedenle, ipotek ve gayrimenkul fiyatları ekonominin para arzı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Para arzı temel ekonomik parametrelerden biri olduğu için, gayrimenkul fiyatları tüm ekonomi üzerinde büyük bir etkiye sahip olur.

DİĞER HABER
10 Mart 2022