Konutun konumu, bir mülkün fiyatını belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Bir yerin kalitesini belirlemek için coğrafi konum ve bir apartman veya evin yakın çevresiyle entegrasyon dikkate alınmalıdır. Mülkün bulunduğu yer potansiyel alıcıların veya kiracıların talebini belirler, bu nedenle gayrimenkulün değerinin belirlenmesinde konumun değerlendirilmesi merkezi öneme sahiptir. Bir mülk, satın alırken mülkün konumuna özellikle dikkat etmeniz ve uzman tavsiyesi almanız önerilir.
Yerleşim alanı nedir?
Bir alanı yerleşim yeri olarak tanımlamak için sadece mülkün bulunduğu yeri dikkate almamalısınız. Konum değerlendirmesine bir dizi faktör girer. Ancak basitçe söylemek gerekirse, bir yerleşim yeri, çoğunlukla konut ile inşa edilmiş arazidir. Bu değerlendirme için üç sınıflandırma ortaya çıkıyor. Bu sınıflandırmaya göre, bir mülk basit, orta veya iyi bir konumda olabilir. Bir daire satın almakla ilgilenen veya potansiyel kiracı olan herkes, mülkün satın alınacağı veya kiralanacağı bölgedeki çeşitli yerleri çok iyi bilmelidir.
Yerleşim yeri sınıflandırmasına yakından bakmak, müzakereler için yararlı bir anlaşma sağlayabilir. Bir mülkün konumu iki alana ayrılabilir. Mikro konum ve Makro konum.
Makro konum, bölge, şehir veya ilçe gibi bir mülkün mekansal, daha geniş çevresini tanımlar. Mikro konum söz konusu olduğunda, odak, örneğin mahalle, çevredeki sokak veya yerleşim bölgesi gibi mülkün doğrudan çevresi olarak değerlendirilir.
Bir yerin kalitesini etkileyen faktörler nelerdir?
Bir apartman veya evin değerini ve yerleşim yerini belirlemek için birçok potansiyel faktörün dikkate alınması gerekiyor. Makro konum söz konusu olduğunda, ana etkileyen faktör bölgenin altyapısıdır. Bu, yalnızca otoyollara ve toplu taşımaya bağlantı bir değerlendirme değil, aynı zamanda bölgedeki dükkanların, spor ve eğitim tesislerinin, parkların, restoranların ve eğlence fırsatlarının sayısını da içerir. Bu unsurlar, yaşam kalitesini ve yerin demografisini etkiler.
Bölgenin ekonomik gücü de belirleyici bir kriterdir. Yeterli iş olup olmadığı veya bölgenin öğrenciler veya turistler için çekici olup olmadığı - tüm bunlar talebi ve dolayısıyla mülk değerini etkiler. Mikro konumun değerlendirilmesinde çeşitli yönler rol oynar. Mahalle sessiz mi yoksa oldukça yoğun bir alan mı? Nüfus yapısı nedir? Kamu tesislerine ve merkeze uzaklığı nedir? Yerleşim yerinin değerinin tespit edilebilmesi için bu soruların detaylı olarak cevaplanması gerekmektedir.
Konumu sınıflandırma
Konut alanlarının sınıflandırmasını standart hale getirmek ve böylece bir mülkün değerlemesini daha şeffaf hale getirmek için üç değerleme kategorisi bulunuyor. Bunlara basit yerleşim alanı, orta yerleşim bölgesi ve iyi yerleşim bölgesi dahildir.
Basit bir yerleşim yerindeki mülkler, kapalı, yoğun bir gelişme ile çevrilidir. Burada genellikle doğa unsurları çok azdır, yapısal görünüm işlevseldir ve mülklerin endüstriye, karayolu trafiğine veya rahatsız edici olarak algılanabilecek diğer gürültü kaynaklarına doğrudan yakın olması nadir değildir.
Orta yerleşim yeri, çevrenin görsel olarak daha çekici durumu ile karakterize edilir. Bu sadece mülklerin kendisi için değil, aynı zamanda mevcut yeşil alanlar için de geçerlidir. Orta sınıf bir mahallede gürültüden etkilenmeyen iyi bir altyapı da garanti edilebilir. Buradaki mülkler genellikle açık plan yerleşim alanlarında bulunur.
Bakımlı bir sokak manzarası, oksijeni bol, temiz havaya sahip cömert yeşil alanlar ve kentsel alanın genel olarak olumlu bir imajı, iyi bir yerleşim yeri olarak sınıflandırılması için belirleyicidir. Konut ortamı lüks, binaların durumu iyi ve ulaşım bağlantıları da idealdir. Fiyatlar burada genellikle daha yüksektir, çünkü yaşam kalitesi de buna uygun bir seviyededir.