"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Bir Mülk Sahibi Sendromu: Evinizin Fiyatını Düşürmenin Zamanı Geldi mi?

Bugünün ev satıcıları, kendilerini umutları ve gerçekleri arasında keskin ve acı verici bir ayrımla karşı karşıya bulabilirler. Umut, elbette, evlerinin, istenen fiyatın çok üzerinde birden fazla teklif almasıdır. Gerçeklik? Mülkleri bir süre, belki de hiçbir teklif olmadan pazarda oturabilir.

Bu noktada, satıcıların kısa süre önce düşünülemez olanı düşünmeleri gerekebilir: Evlerinin fiyatını düşürmek.

Son birkaç yıldır çok satan satıcı pazarında fiyat indirimleri nadiren görülebilse de, bugün giderek daha yaygın hale geliyor. 

İlan sitelerindeki fiyat indirimleri neden neredeyse iki katına çıktı? Çünkü birçok ev satıcısı, bugün emlak piyasasını hızla ele geçiren sert yeni gerçekliğe karşı yüksek beklentilerini henüz ayarlamadı. Mortgage oranları yükseldi, piyasadaki ilan sayısı arttı.

Bu arada, ülkenin bazı bölgelerinde ev fiyatları şimdiden düşmeye başladı ve tüm bunlar, satıcıların hayalini kurabilecekleri xxx $ 'lık aşırı teklif verme savaşlarının efsanevi günlerinin büyük ölçüde sona erebileceği gerçeğine katkıda bulunuyor. Ve eğer evinizin şu anki fiyatı bu yeni koşulları yansıtmıyorsa, siz bu konuda bir şey yapana kadar eviniz piyasada bekleyebilir - örneğin fiyatı düşürmek gibi.

Gerçek şu ki, bir fiyat indirimi, bir evin fiyatını eskisinden daha yüksek tutabilecek o teklif savaşını bile getirebilir. Ama fiyat indirimi yapmanın bir sanatı var. size yardımcı olmak için, bugün başarılı bir fiyat indirimi elde etmek için bir kılavuz hazırladık. Bir fiyat indiriminde, zamanın ne zaman geldiğini nasıl bileceğinizi ve alıcılara ölüm çanını çalmadan listeleme fiyatınızı tam olarak nasıl azaltacağınızı anlatacağız.

Evinizin fiyatını düşürme zamanının geldiğini nasıl anlarsınız?

Kendinize evinizdeki liste fiyatını düşürmeniz gerekip gerekmediğini soruyorsanız, cevap muhtemelen evettir.

Bir ev piyasada ne kadar uzun süre kalırsa, alıcılar o kadar fazla göz atar ya da yanlış bir şeyler varmış gibi düşünürler. Piyasa satış fiyatınızı reddettiyse, pozisyonunuzu pazara göre ayarlamanın zamanı gelmiştir.

Bir fiyat indirimini düşünmeden önce piyasadan bir evden ayrılmanız gereken süre konusunda farklı görüşler var. Çoğu emlakçı size dört ila sekiz hafta arasında herhangi bir zaman aralığında bir tarih söyleyecektir.

Bugünün pazarındaki hiç bir mülk sahibi, evleri birkaç haftadır piyasada ciddi bir ilgi olmadan bulunuyorsa liste fiyatını düşürmekten korkmamalıdır. Evinizde çok az gösterim, alıcılardan olumsuz geri bildirimler ve ciddi bir teklif almadıysanız, muhtemelen fiyatı düşürmenin zamanı gelmiştir.

Bazı müşterileriniz fiyat indirimi gerektiğini söylediğinizde çok üzülebilirler. Ancak bunu emlakçılarından duyan satıcılar, elçiyi (emlakçıyı) suçlamamaya özen göstermelidir. Emlakçılar piyasayı kontrol etmezler, piyasanın nabzını tutarlar. Fiyat indirimine karşı çıkan mülk sahiplerine bir emlakçının yapması gereken en önemli görevi, mevcut rekabeti ölçmek için satıcılara diğer benzer evleri ziyaret etmelerini sağlamak olacaktır. Bazen pazar değişebilir, bir alıcının bakış açısından bunu görmenin tek yolu, bir alıcının pazarı ve değeri nasıl karşılaştıracağını görmek için sizinle rekabet eden evleri gezmesi en mantıklı yoldur.

Evinizin fiyatını ne kadar düşürmelisiniz?

Fiyat indirimlerine rağmen, hala bir satıcı pazarındayız. Amacınız, fiyatı büyük bir değer gibi hissettiği yere kadar düşürmek ve birden fazla tarafın ilgilenmesini sağlamaya çalışmak olmalı.

Nihai olarak satış fiyatını ne kadar düşürmeye karar vereceğiniz, evin durumuna, orijinal fiyat noktasına ve mevcut piyasaya bağlıdır. Ancak genel bir kural olarak, zaman içinde azar azar kısmak yerine, fiyatı bir anda düşürmek isteyebilirsiniz.

Bir büyük fiyat indirimi genellikle birden fazla küçük fiyat indiriminden daha iyidir. Daha büyük bir fiyat indirimi, söz konusu ev için piyasadaki aciliyeti sıfırlamak ve birden fazla teklif veren arasında faaliyeti başlatmak için en iyi şansa sahip olacaktır.

Bir fiyat indirimi nasıl bir teklif savaşına yol açabilir?

Fiyatı düşürdükten sonra bile eviniz için en iyi teklifi almanız hala mümkün.

Evinizi çok daha düşük bir fiyatla yeniden satışa çıkarabilirsiniz. Evi piyasaya arz ettikten sonra mümkünse birkaç gün için açık bir ev gösterimi (open house) planlayın ve onu mahallenizdeki tüm sakinler için ziyarete açık hale getirin. Ev gösterimi sonrasına kadar teklifleri masadan uzak tutun - Öngörülen rekabetin bir sonucu olarak, evi gören potansiyel alıcılar daha yüksek teklifler verebilir. Gelen teklifler doğrultusunda, önde gelen teklif sahiplerine geri dönmenizi ve onların en yüksek ve en iyi tekliflerini düşüneceğinizi söylemeniz gerekir. 

Bununla birlikte, fiyat indirimi alıcıların düşük teklifler vermesine yol açıyorsa, bu teklifleri değerlendirip isteyip istemediğiniz sizin vereceğiniz karara bağlıdır.

DİĞER HABER
09 Mayıs 2023