"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Birbirine Zıt Çiftlere Nasıl Ev Satılır?

Ev satın alırken sadece bir tane değil, bazen binlerce faktör devreye giriyor ve seçim kıstasları da hâliyle  farklılaşıyor. Özellikle çiftleri, aileleri düşündüğünüzde iki bireyin de bütün konularda fikir birliğine varması çok zor, hatta imkansız.

Çiftlerle  ilk görüşmenizde zaten belli izlenimler edineceksiniz, ne istediklerini anlayacaksınız ve ardından sıra yakınlardaki en uygun evi gezdirmeye gelecek. İşte bu noktada uygulamanız gereken bazı şeyler var.

Olası Senaryo

Evi gezdirdiğiniz sırada çiftler arasında bir tartışma başladığını varsayalım;

Erkek: Bu oda harika, televizyonun karşısına bir köşe koltuk takımı koyabiliriz. Gerçekten bayıldım.

Kadın: Köşe koltuklardan hoşlanmadığımı biliyorsun, ben daha samimi bir oda olsun istiyordum.

Erkek: Ama şu mutfağa bir baksana, çok ferah ve tam da ailelere uygun.

Kadın: Bu mutfakta orta tezgah yok. Benim için ne kadar önemli olduğunu biliyorsun ve granit de istemiyorum, değiştirmesi çok pahalıya mal oluyor.

Erkek: Ama eminim mutfağın arka bahçeye açılması hoşuna gitmiştir. Kapının hemen yanında barbekü yapıp, hem de televizyonu izleyebiliriz.

Kadın: Ben oturma alanı olan bir bahçe istiyordum ama burası tamamen beton.

Çiftlerin Psikolojisi

Peki böyle bir durumda mücadeleyi kim kazanacak? Çiftlerden hangisinin baskın olacağına nasıl karar vereceksiniz?

Hangi tarafın ev konusunda daha tutkulu olduğuna karar vererek başlayın. Daha güçlü hisleri olan, daha heyecanlı davranan taraf cinsiyet fark etmeksizin kazanan olacaktır. Örneğin yukarıda verdiğimiz örnek diyaloğa baktığımızda muhtemelen erkek tarafının kazanacağını tahmin edebiliriz. Eve olumlu taraflardan bakıyor ve nasıl keyfini çıkaracağını düşünüyor. Dolayısıyla dengeli bir şekilde siz de onun tarafını tutmalısınız.

Tabii bir de isteklerin eşit olduğu fakat bir tarafın saldırgan, bir tarafın sakin olduğu zamanlar olacaktır. Bu gibi durumlarda saldırgan tarafı ekarte etmedikçe muhtemelen satışı gerçekleştirmeniz zor olacaktır.

Çözüm Sağlama

Bir gayrimenkul danışmanı olarak her iki tarafı da dengede tutmayı bilmelisiniz. Mücadeleyi daha tutkulu olan tarafın kazanmasına izin verin fakat aynı zamanda diğer tarafın da kötü hissetmemesini sağlayın. Peki bunu nasıl sağlayacaksınız?

1. ‘İdeal’ ve ‘Kusursuz’ Ayrımı

‘Kusursuz ev’ diye bir tanım yoktur. Herkes bazı şeylerden ödün verir, bu kesin. Dolayısıyla müşterilerinizin de gerçeğin farkına varmalarını sağlayın. ‘Kusursuz’ her zaman için tehlikeli bir kelimedir ve mümkün olduğunca kullanmaktan kaçının.

2. İki Tarafın da Ödün Vermesini Sağlayın

Bir taraf kabullenmeli, bir taraf taviz vermelidir. Sizin stratejiniz taviz veren kişiye yine de bir şeyler elde ettiğini hissettirmek olmalı. Anlaşmanın sonunda herkesin durumdan memnun kalmasını sağlayın.

3. ‘Kaybeden’ Tarafı Mutlu Hissettirin

Daha az tutkulu olan taraf, baskın tarafa karşı savaşı kaybedecek; bu kesin. Fakat aynı zamanda kendisini iyi hissetmesini sağlamalı, taviz verip ılımlı davranarak doğru olanı yaptığını düşündürmelisiniz.

DİĞER HABER
22 Aralık 2023