"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein

Dikkate Değer Bir Emlakçı Ne Yapar?

İnsanlar bizim gibi insanlardan çok şey bekler. Bir dereceye sahibizdir, ancak yaptığımız iş yalnızca derece veya tecrübeye bakmaz. Günlük olarak yaptığımız iş, sadece teknolojik araçları kullanmak ve web sitesi üzerinden satılık listeleri yayınlamak değil. Aksine birçok alanda ve konuda uzman olmamız gerekiyor.

Bu işte olanlar, yıllar geçtikçe gayrimenkul almanın ve satmanın aslında bir karar aşaması olduğunu ve insanların bu kararı vermelerinde en büyük etkenin kendileri olduğunu anlıyorlar.

Ev alıcıları, düzgün bir mahallede güzel bir ev isterler. Siz ise herhangi bir mahalleyi tavsiye ederken bile en az on tane şeyi düşünmek zorundasınızdır. Çünkü yanlış tek hareketiniz, yıllar boyunca işinize mal olabilir.

Bir gün Suriyeli kadınların çocuklarını okul otobüsüne bindirdiği bir mahalleyi gösterdiğiniz anda, müşteri sizi terk edebilir. Müşterilerin her biri değişkenlik gösterir. Mahalle seçmek ise büyük bir karardır. Çünkü doğru bir mahalle seçimi, insanlara mutlu ve iyi eğitimli çocukların gelişimi için gereklidir.

Tüm bu ve benzeri durumlara hakim olmak için ise 90 saatlik bir kurs asla yeterli olmaz. İnsanların büyük kararlar alacağı anda onlara yardımcı olmak, en çok sorumluluk gerektiren işlerden birini yapmakta olduğumuzu gösterir.

İnsanlar kendilerine satış yapılmasını sevmez ama satın almaya bayılır. — Jeffrey Gitomer

Her Konuda Uzmanlık

Günün birinde evini satmak isteyen ve bu nedenle evinin bakımını yaptıran bir müşteriniz, size farklı bir soru ile gelebilir. Acil bir kısa mesaj göndererek veya sizi arayarak yeni ahşap katındaki döşemelerin hangi yönde olması gerektiğini sorabilir.

Bitişik koridordaki panolar ile aynı yönde gitmesini istediğini ama döşemeyi yapacak olan ustaların tam tersini iddia ettiğini söyleyerek sizin fikrinizi almak isteyebilir. Siz ise bu durumda ahşap döşemenin yönünün ne tarafa olduğu konusunun evin fiyatını değiştirmeyeceğini söyleyerek farklı bir yaklaşımda bulunursunuz.

Sonuç olarak insanlar, çevirerek kâr elde edecekleri, çocukları için bir yuva hâline getirecekleri veya ev ofis şeklinde kullanarak bir kazanç kapısı yapacakları evleri hakkında sizin her anlamda uzman olmanızı bekliyor.

Bu nedenle hangi çatı malzemesinin nereden alınacağını veya en iyi ev döşeme malzemelerinin neler olduğunu bilmeniz gerekiyor. Nereden alışveriş yapmaları gerekiyor ve ne tür etkinliklere katılabilirler?

Artık müşteriler ev bulma konusunda online ortamda daha fazla bilgiye ulaşıyor. Bir emlakçıya ise yukarıda saydığımız tarzda soruları daha çok yöneltiyorlar. Müşteriler, kendi evlerini bulmak istiyor ve evleri hakkındaki soruları bize soruyorlar.

Rekabet etmeyin, rekabeti anlamsız hale getirin. — W. Chan Kim

Biraz Falcılık, Biraz Matematik

Ev alıcıları, satıcıya verdiği teklif fiyatının kabul edilip edilmeyeceğini size sorar. Açıkçası satıcının neyi kabul edip etmeyeceği konusunda siz bir garanti veremezsiniz.

Ama bunu yine de sorarlar. Çünkü mülkün değerini en iyi siz bilirsiniz ve satıcının müşteri profilinden ve tercihlerinden yola çıkarak, alıcının teklifini kabul edip etmeyeceği konusunda bir tahmin yürütebilirsiniz.

Fakat insanlar çoğu zaman makul ve öngörülebilir değildirler. Fakat alıcının o anda sizden istediği şey, ne yaptığını bilen bir şekilde cevap vermenizdir ve siz de onlara istediklerini verirsiniz.

Farklı bir konudan bakarsak alıcılar, ev alacakları yerin 2025 yılında ne kadar değerli olacağını bilmek isterler. Bunun cevabı da hiçbir zaman garanti olmaz. Bu durumu etkileyecek birçok faktör vardır.

İhaleler, kentsel dönüşüm projeleri, belediye faaliyetleri, siyasi gelişmeler, ülkenin genel ekonomik durumu ve hatta dünyadaki gidişat gibi daha pek çok değişkenlik durumu, bu sorununun cevabını farklılaştırabilir.

Ama siz biraz tahmin biraz matematik ile onlara yine de bir takım cevaplar verirsiniz. Çünkü bunu sizden beklerler.

Bu örnekler çoğaltılabilir. Örneğin 2018 yılında bir ev satın almak istediğini dile getiren bir alıcı, 2018 yılında moda olacak ev renginin ne olabileceğini size sorabilir. Evet, bunu bile soruyorlar!

Ya da satılık listenizdeki bir eve ilgi duyan bir potansiyel alıcı, evin 1980’lere dayanan tarihi geçmişi hakkında bilgi almak isteyebilir. Hatta ev satın alacağı mahalledeki dedikodular hakkında soru soran müşteriler ile bile karşılaşmanız mümkündür.

Uzlaşma, bir pastayı, herkesi en büyük parçanın kendisine düştüğüne inandıracak şekilde bölüştürme sanatıdır. — Ludwig Erhard

Son Söz

Sonuç olarak emlak işi çok fazla konuda bilgi edinmeniz gereken bir iştir. Entelektüel birikiminizin, teknolojik bilginizin ve emlak deneyiminizin çok iyi olması gerekir. Bunların yanı sıra insanları çözümleme kabiliyetinizin ve ileriye dönük tahminlerde bulunma becerinizin gelişmiş olması da gerekir.

Eğer bunlara sahip değilseniz, zaman içinde geliştirmeniz mümkündür. Çünkü kayda değer bir emlakçı günümüzde bunları yapıyor.

DİĞER HABER
06 Kasım 2017