"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Emlak Fiyatlarının İstediğim Evi Alamayacağım Kadar Yükselmesinden Kim Sorumlu?

Son bir yılda emlak piyasasında inanılmaz şeyler oldu ve emlak fiyatları ikiye hatta bazı bölgelerde üçe katlandı. Ülke genelinde ev fiyatları aşırı yükselirken, satılık ev kıtlığı, piyasada mülk satın almak için kıyasıya rekabete neden oldu.

Bu piyasada, olası bir alıcının peşinat ve önceden onaylanmış bir ipotek ile hazırlıklı gelmesi artık yeterli değil. Satıcılar, alıcıların finansman ve denetimler de dahil olmak üzere beklenmedik durumlardan vazgeçmesini talep ediyor. 

Ne yazık ki, orta sınıfın ev sahibi olma hayali kayboluyor. Türkiye'de bir ev sahibi olmak, "şimdi üst sınıfın bir göstergesi" oldu.

Bir yıl öncesine kıyasla, emlak pazarı, ev alıcılarının gezinmesi için daha da zorlaştı. Sadece envanter azalmakla kalmadı, aynı zamanda ilk kez ev satın alacaklar, son bir yılda yükselen ev fiyatlarında birikim oluşturan ve bu nedenle konut için harcayacak daha fazla parası olan yatırımcılara ve mevcut ev sahiplerine karşı rekabet ediyor. Artık satın almak isteyen herkes için yeterli ev yok. Şu anda bir ev alabilecek orta sınıf ev alıcıları var, ancak en uygun fiyatlı şehirlerde (Adıyaman, Urfa, Yozgat) bütçelerine uygun ev bulacaklar.

İşte fiyatları yükselten faktörlerin bir listesi:

  • Düşük Yapay Faiz - Türkiye hükümeti aldığı kararla ilk kez ev alacaklara yönelik ipotek faiz oranlarını yapay olarak önemli ölçüde düşürmeyi başardı. Bu, ilk kez bir ev satın almayı düşünenler için ipotek kredi ödemeleri daha düşük olacağından alıcıların daha fazla ev alabilecekleri anlamına geliyor. Yapay faiz düşüşü, alıcıların ev fiyatlarını artırmasını sağladı.
  • Yüksek Enflasyon - Enflasyon bu yangını yalnızca körükleyerek hem fiyatların hem de ipotek oranlarının daha da yükselmesine neden oluyor. İnsanların gelirleri daha az satın alma gücüne sahip ve krediler daha pahalı hale geliyor.
  • Bürokrasi - Yerel ve hükümet yetkilileri, proje geliştiriciler için yetkilendirme/izin verme sürecini daha pahalı, zaman alıcı ve hantal hale getirerek konut maliyetini artırıyor. Sonuç olarak, bu maliyetler ev almayı düşünen insanlara yansıtılıyor.
  • Arz sorunları - (ilgili olarak yukarıdaki #2'ye bakınız) - Yeterli konut stokunun olmaması yüksek fiyatların büyük bir etkenidir. Sınırlı arz, bol talep = daha yüksek fiyatlar formülünü geçerli kılar. Yerel yönetimler konut arzını artırmak için çalışabilirlerse, fiyat artışları istikrara kavuşabilir.
  • Demografi - Eski nesiller, önceki nesillerin yaptığı gibi satış yapmak yerine evlerine duygusal olarak çok bağlılar. Y kuşağı çok büyük bir nesildir, bu da evlik çağı yıllarına giren daha fazla genç insan olduğu anlamına gelir. Y kuşağının nüfus oranındaki büyüklüğü ve dar konut arzı göz önüne alındığında = daha yüksek fiyatlar kaçınılmazdır.
  • Talep Patlaması - Fiyatların artmasının bir başka nedeni, arz ve talep kanunundan daha karmaşık bir şey değildir. Bir ev satın almak isteyen ve satmaya istekli olandan çok daha fazla alıcı var. Örneğin, araba üreticileri yeterince araba üretmiyor, bu yüzden arabalardan daha fazla alıcı var ve buna bağlı olarak araba piyasasında fiyatlar yükseliyor.

Bunlar, artan konut fiyatlarının nedeni olarak arayabileceğimiz birkaç hızlı nedendir. Sizlerinde bu konudaki yorumlarınızı bekliyoruz.

DİĞER HABER
30 Mayıs 2023