"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Emlak Piyasası Hiç Görmediğimiz Kadar Şişirilmiş Fiyatlarla Dolu: Ev Almak İçin Neden Beklemelisiniz

Konut uzmanları, yeni ve mevcut evlerin fiyatlarının rekor seviyelerde olması ve talebin hala yüksek olması nedeniyle, potansiyel alıcıların pazarda daha fazla envanter ve daha az rekabet yaşaması için beklemelerinin daha iyi olabileceğini söylüyor.

Bir evin en kısa sürede satılması bir satıcının hayalidir, ancak muazzam bir rekabetle karşı karşıya kalan ve sonunda daha fazla ödeme yapabilecek ve tekliflerinin hızlı bir şekilde kabul edilmesini sağlamak için ev satın alma sürecinin önemli kısımlarından (teftişler gibi) vazgeçebilecek alıcılar için potansiyel olarak bu kötü bir haberdir.

Yüksek fiyatlı ev satın alma ortamını birkaç farklı faktörün yarattığını biliyoruz. En belirgin olanı, birçok insanın ev satın alma zaman çizelgelerini hızlandıran Covid-19 pandemisi geçen yıl (ve yeni düşük konut kredi faizi) devlet destekli düşük faiz oranlarıyla birleştiğinde, alıcılar daha geniş bir eve sahip olmak ve ipoteklerinde iyi bir anlaşma yapmak istediler.

Düşük mortgage oranlarının Türkiye'nin en büyük nüfusu olan büyük bir Y kuşağı grubuna denk geldiğini ve en önemli ev satın alma dönemlerine ulaştığını gözlemliyoruz. 20′nin sonları, 30′ların başındaki nüfus doğal olarak evlilik hazırlıkları içerisinde olduğundan, talebin birkaç yıl daha yüksek olmaya devam etmesi bekleniyor.

Global piyasalarda takip ettiğimiz uzmanlar, böylesine sıcak bir pazarda, olası ev alıcılarının satın almak için sonbahara veya hatta gelecek yıla kadar beklemelerinin daha iyi olabileceğini söylüyorlar. Ne olacağını kimse kesin olarak söyleyemese de, pazardaki envanterin biraz toparlanması ve bunun da alıcılara daha fazla seçenek sunacağını açıklıyorlar. 

Ülkemizde alıcı olmak için gerçekten zorlu bir zaman. Piyasa daha önce hiç görmediğimiz kadar sıcak ve kimse bu sis perdesinde önünü göremiyor. Alıcılar şişirilmiş fiyat fırsatçılarını ciddiye almayıp önümüzdeki birkaç ayı izleyip bekleyebilirlerse, zaman onlardan yana olacaktır.

Duyguların devralmasına izin verme

Tabii ki, birçok insan bir ev satın almak için uygun anı bekleyemeyebilir veya birkaç ay daha ertelemek istemeyebilir. Ve devlet destekli ipotek oranları, ilk kez ev alıcıların daha iyi finansman sağlamak için hayallerindeki evden vazgeçmeye istekli olabilecekleri kadar düşük seviyede.

Alıcıların yine de hareketlerinin aciliyetini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Hemen bir aciliyet söz konusu değilse ve evlenme tarihiniz epey uzaktaysa :), balon köpüğü oluşan bu piyasada taviz vermek yerine şu anda çılgın piyasayı beklemek mantıklı olabilir. Aksi takdirde, fazla miktarda para ödemeye hazır olun.

Eğer bir aciliyet söz konusu ise, şu anda satın almanız gerekiyorsa, sunduğunuz teklifler konusunda gerçekçi olmalısınız. Çıldırmış bir piyasada sadece bir anlaşma yapmayacaksınız, muhtemelen evin normal fiyatının üzerinde iyi bir ödeme yapacaksınız. Sosyal medyada yayınlanan ve favori ilanlara eklenerek şişirilmiş ev fiyatlarını paylaşan yüzlerce örneği iyi inceleyin. 

Birçok alıcı, satıcıyı tekliflerini kabul etmeye ikna etmek için tüm parayı nakit teklif ediyor veya ekspertiz raporundan vazgeçiyor. Ancak bu bir hatadır: Hiçbir alıcı ekspertiz raporunu atlamamalıdır çünkü bu rapor, evde hemen yapmaları gereken potansiyel olarak maliyetli onarımları vurgulayacaktır. Ve inşaat malzemeleri fiyatlarının da artmasıyla, bu onarımlar daha da pahalı olacaktır.

Alıcıların ayrıca satın alma sürecine giren pazarlık konusu olmayan şeyleri de bilmeleri gerekir. Örneğin, iyi okulların olduğu bir bölgede, güvenlikli lüks bir sitede veya otoyoldan uzakta bulunan daha sessiz bir mahallede olmak pazarlık aşamasında satıcının elini güçlendirebilir. Unutmayın, bir evde tasarımsal değişiklikler yapılabilirken, konumu değiştirilemezdir.

Birçok alıcı, diğer birçok teklif verenle rekabet etmenin duygularına kapılabilir olsa da, bu aşamada bir adım geri atmanızı ve bir evin istek listenizdeki yeterli kutuyu işaretleyip işaretlemediğini düşünmenizi tavsiye ediyoruz.

Bunu bir soruyla da açıklayabiliriz: Bugün bu eve bir teklif yaparsanız, yarın uyandığınızda bu konuda ne hissedersiniz? Alıcıların bir teklif öncesi kendilerine soracağı bu soru kalıbı, bir ev satın alma sürecinde farklı bakış açısı sağlayabilir. 

Son bir şey daha :) Emlakbroker.com'un emlak piyasası ile ilgili çok beğenilen bir sözü ile yazımızı burada bitiriyoruz:

Sağlıklı bir piyasa nefes alır, hareket eder ve dalgalanır. - Emlak Broker

DİĞER HABER
18 Mayıs 2022