"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Emlak Piyasasında Devrim Gibi Girişim: Knock

Artık emlak brokerlarının/danışmanlarının yaptığı işi yapan yeni bir girişim var. Bir Amerikan gayrimenkul girişimi olan Knock, ev sahiplerine evlerini altı hafta içinde ve piyasa fiyatı değerinden satmayı garanti ediyor.

Knock girişiminin kurucusu ve genel müdürü olan Jamie Glenn, bu girişimin taraflara bir ev satışındaki tüm aşamaların garanti altında yapılmasını sağladığını ifade ediyor ve ekliyor:

“Knock, satışa sunmak istenilen evler hakkında, teknoloji ve internet nimetlerinden faydalanarak bir tarama yaptıktan sonra onlara değer biçiyor ve bir fiyat garantisi sunuyor. Bunu çok hızlı bir şekilde yapan Knock, alıcı aramasından pazarlamaya, anlaşma yapılmasından satış kapamaya kadar her aşamada profesyonel bir rehberlik sağlıyor.”

2015 yılında radikal bir karar alarak knock.co fikri üzerinde çalışmaya başlayan Jamie Glenn, her yıl 2 buçuk milyonun üzerinde ev satıldığını ve bu işlemlerin çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmayı amaçladıklarını belirtiyor.

Knock Nasıl Çalışıyor?

  1. Evini satmak istiyeyen mal sahipleri knock.co sitesine girerek sadece birkaç dakika içerisinde evin adresini siteye gönderiyor.
  2. Site çalışanları, gönderilen ev hakkında bir tarama yapıyor ve eve piyasa değerine göre bir fiyat biçerek fiyat garantisi sunuyor. Yani mal sahibine evinizi en az şu kadar fiyata satın alabiliriz diyorlar.
  3. Eğer mal sahibi sunulan azami satış fiyatını kabul ederse, ardından site yetkilileri eve gelerek bir denetim yapmak için onay istiyorlar.
  4. Onayın üzerine satışa sunulacak olan eve gelen yetkililer, evin profesyonel fotoğraflarını çekiyor, dış çekimlerini yapıyor, sanal video turunu hazırlıyor. Daha da önemlisi evi milyonlarca potansiyel alıcıya pazarlayabilmek için MLS, Zillow, Trulia, Realtor.com ve Yahoo Real Estate platformları üzerinden evi pazarlıyor.
  5. Yetkililer mal sahiplerinden satın aldıkları eve talip olan potansiyel alıcılara evi gerçek ortamda göstermeden evvel, alıcıların şartlara uyumlu olup olmadığını kontrol ediyor.
  6. Eğer potansiyel alıcılardan gelen teklif kabul edilirse, yetkililer bu aşamada gerçekleşecek olan tüm garanti ve satış kapama işlemlerini kendileri gerçekleştiriyorlar.
  7. Son olarak site yetkilileri satın aldıkları evi başka bir alıcıya daha yüksek fiyattan satarsa, aradaki farktan %6 komisyon alarak geri kalan miktarı ev sahibine veriyor. Yani ev sahibi evini  knock.co’ya garanti edilen fiyattan satmış oluyor. Bir de garanti edilenden daha yukarıda bir fiyata satılırsa, oradan da para alıyor.

Gayrimenkul Firmaları İçin Önemi

Knock girişimi, yalnızca evini satmak isteyenler ve ev satın almak isteyenlere yönelik bir yenilik değil. Aynı zamanda gayrimenkul firmaları da knock.co üzerinden işlerini büyütme anlamında faydalanabiliyor.

Knock’un MLS adı verilen üye firma listesine kaydolarak, listelerinde olan evlere alıcı bulmalarına katkıda bulunan firmalar da ev satışlarındaki komisyonlarından pay alabiliyorlar.

Not: Bu girişimin bir benzeri yakın bir zamanda Türkiye'de hayata geçiyor. Bilindiği üzere ülkemizde ki taşınmaz sektörü gelişmiş ülkelerdeki girişim örnekleriyle çok bariz farklılıklar gösteriyor. Knock.co iş modelinin yerli girişimi piyasada nasıl karşılık bulacak? sorusunun cevabını gelişmeleri yakından takip ederek sizlerle paylaşacağız.

Emlak Sektöründe Neden Yerli Girişimler Çıkmıyor?

DİĞER HABER
03 Ağustos 2016