"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Ev Almak veya Satmak İçin Doğru Zamanı Nasıl Tespit Edersiniz?

Geleceği görmek gibi üstün yetilere sahip kişiler ancak filmlerde kendilerine yer bulurlar. Her birimiz geleceğin neler getireceğini bilmediğimiz hayatları yaşıyoruz. Ancak bazı önemli noktaları takip ederek bilinçli kararlar alabilmek elbette ki mümkün.

Bir evi doğru zamanda almak ya da satmak için bir histen veya bir telkinden daha fazlasına ihtiyaç duyarsınız. İnsanların genelde göz ardı ettiği birkaç konu var ki alım satım yapmak konusunda hayati önem taşıyor. Ülke ekonomisinin gidişatını, gayrimenkul sektöründeki dalgalanmaları ve mevsimsel fiyat artışlarını takip etmezseniz asla gayrimenkul almak veya satmak için doğru zamanı tespit edemezsiniz.

Pazar Farklılıklarını Göz Ardı Etmeyin

Televizyon programları ve gazeteler ülkede ev fiyatlarının arttığına ya da düştüğüne yönelik haberler yapabilirler. Piyasa, bu haberlerden ciddi şekilde etkileniyor ve o doğrultuda ivme gösteriyor olabilir. Bu, bulunduğunuz bölgede de aynı durumun söz konusu olduğu anlamına gelmez. Örneğin piyasadaki müthiş durgunluktan bahsedilirken sizin bölgenizde yeni bir şehir yapılanmasına gidiliyor ve yeni binalar yapılıyorsa bu fiyat düşüşünden gayrimenkulünüz etkilenmemelidir.

Ya da sektörde satış patlaması yaşanıyor ve bankalar düşük faizlerle kredi veriyor olabilir. Bu demek değildir ki sizin de gayrimenkulünüz fiyatını katlıyor. Gayrimenkulünüz sapa bir yerde ve eski bir bina ise bu esen rüzgârla gayrimenkulünüzün fiyatını arttırmanız sizi hayal kırıklığına uğratacaktır.

Bir şehirde büyük satışlar gerçekleşiyorken birkaç kilometre ötede yaprak bile kıpırdamıyor olabilir. Eğer ev almak veya satmak istiyorsanız yerel kaynaklarla ve o bölgede faaliyet gösteren profesyonel emlak danışmanları ile irtibatta kalın. Yatırımlarınızı piyasada esen rüzgâra göre değil bölgenin kalp atışlarını takip eden profesyonel emlak danışmanlarının yönlendirmesine göre yapın.

Faiz Oranlarına Dikkat

İnsanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacını karşılayabilmek için uzun yıllar çalışmak ve belli bir meblağı bir araya getirmek gerekiyor. Günümüzde ise artık ev sahibi olabilmek için uzun vadeli krediler daha sık tercih ediliyor. On yılları aşan krediler insanları bankalara bağımlı hale getiriyor. Bu kadar uzun yıllar ödeme yapacağınız bir gayrimenkulü almadan önce en çok dikkat etmemiz gereken konu faiz oranlarıdır. 

Yine de bilmeliyiz ki 1980’lerde yıllık faiz oranları çok yüksekken, artık yüzde 10-12 seviyelerinde faiz uygulanıyor(yinede faiz oranları yüksek bir seviyede, bankacıların paradan para kazanma hırsının bir çok sektöre büyük zararı var). Bu sektördekilerin alışık olduğu bir gerçek de ne zaman Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltse(özellikle FED), alım ve satımların neredeyse durma noktasına gelmesi durumudur. Bu tür durumlar sektörü etkilese de siz kendiniz için en uygun faizi bulabilmek adına tüm bankalarla irtibata geçmeli ve en doğru faiz oranına karar vermelisiniz.

Mevsimler Sadece Kar Ya da Güneşi Getirmez

Geleneksel olarak, bahar büyük gayrimenkul satış sezonu olmuştur. Açan çiçekler, yeşil çimenler, açık havuzlar gayrimenkulleri ulaşabildiği en güzel görüntüye kavuşturur. Okulların kapanmasıyla beraber yeni okul dönemi başlayana kadar aileler için taşınabilecek en güzel mevsimler bahar ve yaz mevsimidir.

Ayrıca ülkemizde memur olarak görev yapanların da atanma ve görev yeri değişiklikleri genelde yaz aylarında gerçekleşir. Bahar ve yaz mevsimleri güçlü bir satış sezonu olmasına rağmen diğer mevsimlerde de güçlü satışlar yapmak mümkündür. Bu tüyoları göz önüne alarak satış ve alış için doğru zamanı tespit edebilirsiniz. Bu nasıl mı olacak? Örneğin gayrimenkul almak istiyorsunuz. Herkesin gayrimenkul aradığı bir dönemde ev almaya kalkarsanız cebinizden daha fazla para çıkması kaçınılmazdır. Gayrimenkulünüzü satma düşüncesindeyseniz ve paraya acil şekilde ihtiyacınız yoksa sezonun hareketleneceği bahar ve yaz aylarını bekleyip daha yüksek bir meblağa satışı gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm bunları dikkate almak gerektiği gibi bir nokta daha var ki bunu hiç aklınızdan çıkarmamalısınız. Bir gayrimenkul değer olarak ulaşabileceği top seviyeye çıktığı anda, bir dakika bile beklemeden bu fırsatı değerlendirmelisiniz. Ya da alabileceğiniz en düşük fiyata yakaladığınız bir gayrimenkul için daha ucuzunu bulma ümidine kapılmamalı ve alım işlemini hızlı şekilde gerçekleştirmelisiniz.

Para Her Şeye Hükmedemez

Bir gayrimenkul satın almak tamamen maddiyatla alakalı değildir. Bazen duygular ve zorunluluklar bu konuda insanları farklı düşüncelere itebiliyor. Elinde yeterince parası olmasına rağmen bazı insanlar satın almak için her zaman tetikte beklerler. Neden hemen bir alım gerçekleştirmediklerini düşündüğünüzde onları etkileyen ailesel faktörleri ve çevre şartlarını görebilirsiniz. Geleceği ile ilgili belirsizlik yaşayan insanlar satın almak yerine kiralamayı daha uygun bulurlar.

Mali krizlerin de insanların yatırım yapma konusundaki iştahlarını kaçırdığı göz ardı edilemez bir gerçek. Eğer bu krizler yaşanmasa ve güvensizlik ortamı olmasaydı daha fazla insan daha fazla gayrimenkule ulaşabilirdi.

Fakat ülkemizin birçok yerinde artık ciddi bir revizyon yaşanıyor. Bazı pazarlar diğerlerinden kat ve kat önde ilerlemek konusunda kararlı görünüyor. Eğer ev satın almayı ya da ev satmayı düşünüyorsanız araştırma yapın. Sektörün önde gelen brokerlarını ve onların sitelerini sürekli olarak takip edin. Bu size bir süre sonra alışkanlık ve ciddi bilgiler katacaktır.

Doğru ev için doğru zamanı tahmin edebilmenizin yolu bu önemli tavsiyeleri dikkate almanızdan geçiyor. Emlakbroker.com sizlerin daha iyi yatırımlar yapabilmesi ve bu sektörde tecrübe kazanabilmeniz için her gün daha ciddi ve verimli şekilde çalışmaya ve üretmeye devam ediyor. Takipte kalmanız size değer katacaktır.

DİĞER HABER
20 Kasım 2023