"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Gayrimenkul Danışmanları Yapay Zekâdan Yararlanabilir mi?

Her ne kadar birçok gayrimenkul danışmanı halen teknolojik gelişmeleri kabullenmek konusunda sıkıntı yaşıyor olsalar da, teknoloji ve özellikle yapay zekâ ile ilgili çalışan girişimci firmaların sayısı oldukça arttı.

Bu durum, gayrimenkul danışmanlarına ihtiyaç kalmayacak demek değil, fakat yakın zamanda emlak sektöründeki işlerin yaklaşık %68’i otomatikleştirilmiş olacak. Bu yüzden teknolojiyi kucaklamak ve ondan yararlanmayı öğrenmek gerekiyor.

Özellikle makine öğrenmesi prensibi ile çalışan teknolojik araçlar ev araştırma süreçlerinde kullanılan arama motorlarındaki sorgulama sistemlerini geliştirecek. Aynı zamanda yapay zekâ kullanılarak müşteri karakteristikleri ve satın alma modelleri saptanabilecek. Artık yapay zekâ müşteriler için en iyi seçeneği sadece fiziksel verileri değil, müşterinin kişisel özelliklerini de değerlendirerek bulabilecek.

Yapay zekâ araçları emlak sektörünü özellikle şu 4 konuda geliştirecek:

  1. Yapay zekâ araçları müşterinin önceki aramaları, sosyal paylaşımları ya da internet sörfleri üzerinden veri derlemesi yaparak profil çıkaracak ve müşterinin belirttiği ev özelliklerini bu bilgilerle birleştirerek en uygun sonucu bulacak.

  2. Yapay zekâ araçları artık müşterilerine ekstra bilgiler sunabilecek. Örneğin bir konut hakkında piyasa verileri ile bir değerlendirme yaparak yatırımın geri dönüş süresini hesaplayabilecek.

  3. Yapay zekâ araçları bir konutla ilgili yayınlanmış resimlerin gerçekliğini teyit edebilecek, çünkü hem içeriği fotoğraflarla karşılaştırabilecek, hem de fotoğrafların kendi içindeki tutarlılığı ölçebilecek. Böylelikle müşterilere daha reel görseller sunacak.

  4. Yapay zekâ araçları uygun konutlar konusunda gayrimenkul danışmanlarından daha hızlı geri dönüş sağlayacak.

Günümüzde müşterilerin %80’i bir danışmanı görmeden önce internetten araştırma yapıyor ve %83’ü bir evi gerçekten görmeden önce fotoğraflarına bakmak istiyor. Zaten kafalarında istedikleri ev ile ilgili bir düşünce olan potansiyel müşteriler için yapay zekâdan gelen hızlı, tutarlı ve görsel sonuçlar oyun değiştirici bir adım olabilir.

Bu sistemi iş modellerine adapte eden gayrimenkul danışmanları ise teknolojiden zarar görmeyecek, aksine teknolojinin sağladığı tutarlılık ve hız ile rakiplerinden sıyrılabilecek.

Oksijeni teknoloji olanlar, bu başucu kitabını mutlaka okumalısınız.

 

DİĞER HABER
15 Mart 2018