"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Gayrimenkul Firmaları İnsanlarda Nasıl Bir Algı Yaratıyor?

Sektör içerisinde gayrimenkul firmalarından pek hoşlanmayan ve onlara önyargı ile yaklaşan insanların olduğu bir gerçektir. En basitinden Google’da dünya kapsamında “kötü gayrimenkul firmaları” veya “kötü emlakçılar” diye bir arama yaptığınızda karşınıza 97 milyon sonuç çıkması da bunun bir göstergesi olabilir. Bunda “Gayrimenkul Firmalarına Güvenmemeniz Gereken 8 Sebep” gibi başlıklarla yazılan makaleler de dâhil.

Gayrimenkul firmaları hakkında yaşadığı tecrübeler veya duyduğu söylentiler nedeniyle yanlış kanıya kapılmış müşterilerle nasıl mücadele edilir? Makalemizde genel olarak bu sorunun cevabını arayacağız. Bazen yanlış kamuoyu algılamaları acı verici olabiliyor. Ancak yeni bir iş kurduğunuzda, kamu algısının aksine bu çok iyi bir şeydir. Kamu algısı ile başa çıkmasını bilmelisiniz. Elbette ki kötü ve köhne bir şirket meslek hayatında sert eleştirilere maruz kalacaktır. Bundan kaçış yok. Ancak biz sizin hevesli, işine değer veren ve başarıya ulaşmak için çaba harcayan bir firma olduğunuzu varsayıyoruz.

Şimdi bu çerçeve içerisinde gayrimenkul firmaları ile ilgili en çok yapılan birkaç şikâyet üzerinden yanlış yargıları ve bunlarla mücadele biçimlerini anlatacağız.

“Cevap vermiyorlar”

Evet, gayrimenkul firmaları ile ilgili en çok şikâyet edilen konu, onlara ulaşılmaya çalışıldığında telefonlarına cevap vermemeleridir. Şunu unutmayın ki sizin için potansiyel müşteri konumunda olan kişiler sizi aradığında onlara olabildiğince çabuk şekilde cevap vermeli veya geri dönmelisiniz. Yoksa daha ilk adımda bekleterek önemsediğinizi gösteremediğiniz kişiler, size karşı güven duymakta çok zorlanacaktır. Üstelik müşterilere hızlı bir geri dönüş sağlamanız, diğer firmalarla aranızda bir fark yaratır. Çünkü genel algı olarak yerleşmiş olan “telefonlara cevap vermiyorlar” genellemesinin içinden ancak bu şekilde sıyrılabilirsiniz.

“Dinlemiyorlar”

İnsanlarda oluşan diğer bir genel yargı da gayrimenkul firmalarının onları dinlemediğine yöneliktir. Ev alıp satma gibi ciddi bir konuda kendi isteklerini ve heyecanını size sunmak isteyen müşteriniz onu dinlemenizi çok önemser. Bu durumda onu dinlemeyerek sürekli kendi deneyimlerinizi ve tavsiyelerinizi sunmak yerine önce dinleyip karşınızdakinin isteklerine göre onu yönlendirmeniz daha etkileyici bir yol olacaktır.

“Deneyimsizler”

Çok iyi bir enerji ve güzel beklentilerle bir gayrimenkul firması kurdunuz. Ancak potansiyel müşteriler sizin sektöre yeni girdiğinizi öğrendiğinde ayakları geri geri basmaya başlıyor. Çünkü henüz bir deneyim sahibi değilsiniz. Bu yargıyı nasıl yıkabilirsiniz? Gerek müşterilerle ilişkilerinizi kurarken olsun gerek pazarlama tekniklerini uygularken olsun farklı yöntemleri öğrenip uygulamaya çalışabilirsiniz. Bunun yanı sıra firmanızın web sitesini kurarak burada müşteri yorumlarına yer verebilirsiniz. Böylece tecrübesiz, sektörden bihaber bir firma görünümünü yok edebilirsiniz.

“Profesyonel değiller”

Aslında bu artık kronikleşmiş bir şikâyettir diyebiliriz. Müşteriler, görüşecekleri profesyonellerin görüşmelere çok geç gelmelerinden muzdaripler ve bir profesyonelin görüşmesine geç gelmesini meslek profesyonelliğine uymayan bir davranış olarak nitelendiriyorlar. Açıkçası bu yanlış bir algı da değil. Siz bir gayrimenkul profesyoneli olarak bu sektörün sürekli değişken bir takvim çizelgesine sebep olacağını bilmelisiniz. Ve tüm hayatınızı işinize göre ayarlamalısınız. Randevularınızı ve saatlerini çok iyi ayarlamalı ve birbirini sekteye uğratacak şekilde olmamasına dikkat etmelisiniz.

“Tembeller”

Genel olarak müşteriler, birçok emlakçının kapıyı açıp eve yürümek ve onu müşteriye göstermekten başka bir iş yapmadığını düşünüyor. Bunun doğru olmadığını siz çok iyi biliyorsunuz. Ancak pek çok ilk alıcı, sahnelerin nasıl ilerlediğine dair bir bilgiye ve tecrübeye sahip olmadığı için bu kanıya sahiptirler. Bu algıyı yok etmek için sunduğunuz hizmetler ile ilgili bir liste hazırlayabilirsiniz. Bu hizmetlerin detayları ile ilgili onları bilgilendirebilirsiniz. Hatta web siteniz varsa orada da bir ‘Hizmetler’ bölümü ekleyerek orada sunduğunuz tüm işi internet ortamında da görmelerini sağlayabilirsiniz.

“Etik değiller”

Son olarak müşterilerin şikâyet ettiğini konulardan birisi de emlakçıların etik olmayan davranışlar içerisinde bulunmasıdır. Müşteriniz evi görmeye gittiğinizde “Bana evin fotoğraflarını gösterirken hiç böyle görünmüyordu” gibi bir tepki verebilir. Bu nedenle onlara yanıltıcı resimler ve bilgiler vermekten kaçının. Gerekirse güvendiğiniz müşterilerinizin sizin hakkınızda yaptığı yorumları, müşteri hikâyelerini ve tavsiyelerinizi onlarla paylaşabilirsiniz. Bunlar onlara daha güvenilir ve samimi gelecektir.

DİĞER HABER
16 Nisan 2021