"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Gayrimenkul İşinde Başarının Sırrı: Doğru Satıcıları Bulmak

Gayrimenkul alırken doğru bir alımı gerçekleştiremezseniz kâr edemezsiniz. Piyasada kabul görmüş bir gerçek var ki kâr, satarken değil alırken yapılır. Bu sektörde doğru oyun oynayabilmenin yolu, gayrimenkulü en uygun fiyata alıp kısa ya da uzun vadede elde bulundurmak ve en sonunda ciddi bir kâr elde etmek için fırsat kollamaktır.

Fırsat kollamak kulağa hoş gelse de o fırsatı yakalayabilmek o kadar da kolay değildir. Eğer öyle olsaydı herkes bunu yapıyor olurdu. Piyasadaki arz ve talep eğrisini dikkate almadan fiyatı şişirmek isteyenler sonunda mutlaka hüsranla karşılaşırlar. Ancak piyasayı dikkatli inceleyenler için sonsuz fırsatlar onlara göz kırpıyor durumdadır. Bu fırsatları bulmak ise deneyim ve yetenek gerektirir.

Gayrimenkul sektöründe fırsatlar hiç bir zaman bitmez.

Win-Win Prensibi İki Tarafı da Kazandırır

Gayrimenkulü değerinin altında veya uygun koşullarla almak, kâr etmenin en basit yoludur. Böyle bir satıcılar ancak piyasanın durumuyla alakası olmayan ve gayrimenkulünü satmak zorunda olanlardır. İşte bu satıcılara konsantre olmak ve onları tespit etmek en iyi başlangıçtır. Bu satıcılara ulaşmak size bir kariyer yapma şansı verecektir.

Sonuç olarak mülkünü kesin olarak satması gereken biri, piyasa değerinin altında veya olağandışı finansman dışı düzenlemeleri kabul etmek zorundadır. Bu büyük bir anlaşma fırsatıdır.

Peki, bu satıcıyı nasıl bulabiliriz? 

Genelde mülkünü satmayı düşünen insanların birkaç ortak özelliği vardır. Boşanma, iş transferi, mali sıkıntılar ve ölümler bu özelliklerin başında gelir. Bu durumda bulunan insanların durumundan “yararlanmak” suçluluk hissi uyandırıyorsa bunu yapmayın.

Sonuçta onlar o mülkü satacaklar ve siz satın almayı gerçekleştirerek onlara yardımcı oluyorsunuz. Satıcı ve siz karşılıklı olarak kabul edilebilir ortak bir fiyatta buluştuğunuzda, bu iki taraf için de makul bir başarıdır. Yani win-win prensibi işlemiş olur.  

İyimser, her felakette bir fırsat; kötümser de her fırsatta bir felaket görür.

Doğru Satıcıyı Bulmanın Yolları

Doğru satıcıyı aramanın ilk yolu, yerel gazeteleri ve internet ilanlarını takip etmektir. Tabi bu ilan sayfalarını dolduran süslü emlakçı reklamlarını bir kenara bırakın ve doğrudan “sahibinden” ve “acil” başlıklı ilanları mercek altına alın.

Burada gözden kaçırılmaması gereken bir gerçek var ki artık bu iki başlığı kullanarak ilan verenlerin çoğu ne yazık ki komisyonculardır. Yine de renkli kalemle altını çizdiğiniz ilanlar için telefon etmekten hiç çekinmeyin.

Bu aramalar sonucunda her satıcıya ayıracağınız zamanı külfet olarak görmeyin. Doğru rakamı bulmak bir sayı oyunudur, özel bir anlaşma yapmak için arama yapmak zorundasınız. Yapmanız gereken şey, tespit ettiğiniz evler içerisinde bir öncelik listesi oluşturmak ve aldığınız tüm fiyatları alt alta sıralamaktır. Ama kendinizi sadece bu ilanlarla sınırlamayın.

Bazen kapanmakta olan kapıya o kadar uzun süre bakakalırız ki; açık olanı çok geç görürüz. — A. Graham Bell

Sizin İçin Çalışan Emlak Profesyonelleri

Gayrimenkule yatırım yapmak için bir şirket ya da firma sahibi olmak gerekir mi? Elbette ki hayır. Antetli ve şık bir mektup hazırlayıp yatırım yapmak istediğiniz bölgedeki tüm emlak şirketlerine mektup gönderebilirsiniz.

Aynı çalışmayı e-posta üzerinden de gerçekleştirmeniz faydanıza olacaktır. Altını kalın çizgilerle çizmeniz ve karşınızdakine iyi ifade etmeniz gereken şey, sizin acil ama makul gayrimenkul satıcıları ile ilgilendiğiniz olmalıdır.

Onlara şunu ifade edin: “Doğru fiyata alamayacağım gayrimenkul yok ve bu satın almanın sonunda uygun komisyonu da ödemeye hazırım.” Bu sayede sizin için çalışan emlakçılar ücretsiz bir orduya dönüşecektir.

Potansiyel Satıcıları da Hedefinize Alın

Başka bir fikir ise mülklerini kiraya verenlere satın almak için teklif yapmaktır. Başta yapacağınız bu teklif onlar için eğlendirici olacak ve size hayır diyeceklerdir. Ancak mutlaka onlara isminizi ve telefon numaranızı bırakın.

Unutmayın ki hiçbir mülk sonsuza kadar bir kişinin üzerinde kalmaz. Eğer satmaya karar verirlerse ilk arayacakları kişi siz olacaksınız.

Reklam Vermeyi Unutmayın

Son olarak kendi ilanınızı hazırlayarak dikkatleri üzerinize çekebilirsiniz. “Evinizi Satıyorsanız Doğru Tercih Biziz”, “Gayrimenkulleriniz En Uygun Fiyatla Satın Alınır” ve buna benzer başlıklar kullanın. Aklınıza diğer yatırımcıların da aynı reklam başlıklarını kullandığı gelebilir, ancak merak etmeyin, bu bir sayı oyunudur.

Reklamlarınızı ipotek şirketleri ve otomobil satıcılarına dağıtmayı unutmayın. İcra yoluyla el konulan gayrimenkullerin satışı için mutlaka sizi arayacaklardır.

DİĞER HABER
14 Temmuz 2016