"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Nakit Zengini Yatırımcılar Üçüncü Çeyrekte ABD Evlerine Rekor Miktarda Para Harcadı

Bu hafta yayınlanan yeni bir Redfin araştırmasına göre, yatırımcılar üçüncü çeyrekte ABD evlerine 63,6 milyar dolar harcayarak gayrimenkule rekor miktarda nakit akışı sağladı - bir yıl öncesine göre %78 arttı.

Rapor, yatırımcıların üçüncü çeyrekte bir yıl önceki aynı döneme göre %80,2 artışla toplam 90.215 konut satın aldığını tespit etti. 

Redfin'in kıdemli ekonomisti Sheharyar Bokhari, yatırımcıların artan ev fiyatlarına bağlı olarak ve evleri yeniden sahneleyerek ya da kiralayarak hızlı kar elde edebilecekleri inancıyla gayrimenkule ilgi duyduklarını söyledi. "Aynı faktörler daha fazla Amerikalıyı kiralamaya yöneltti, bu da yatırımcılar için fırsatlar yaratıyor" dedi.

ABD'de ortalama ev satış fiyatları Eylül ayında yıllık bazda %13,9 arttı. Aynı zamanda, ortalama aylık kiralar %10,7 artarak iki yılın en hızlı kira artışı oldu.

Redfin'in raporu, bireysel ev alıcılarının birçoğu, “nakit zengini” olan ve finansmana ihtiyaç duymadan mülklere teklif verebilen yatırımcılarla rekabet etmesinin zorlaştığını belirtiyor. Yatırımcılar Üçüncü çeyrekte satın aldıkları 90.215 evin dörtte üçünden fazlasını nakit olarak ödedi.

Raporda, yatırımcıların iklim değişikliği riski altında olduğu düşünülen evleri satın almaya daha istekli oldukları belirtildi. Redfin, satın aldıkları evlerin %65,2'sinin "yüksek ısı riski", %64,3'ünün "yüksek fırtına riski" ve %7,1'inin "yüksek kuraklık riski" ile karşı karşıya olduğunu açıkladı. Her üç durumda da, yatırımcı olmayanların bu tür evleri satın alma olasılıkları daha düşük olarak gösteriliyor.

Raporda, konut gayrimenkul yatırımcılarının büyük çoğunluğunun yerel ev satın alan küçük işletmeler olduğu belirtildi. Redfin'e göre, kurumsal yatırımcılar, büyük çoğunluğu kiraya verilen ABD'deki tüm müstakil evlerin sadece %2'sine sahip.

DİĞER HABER
17 Kasım 2021