"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Rusya - Ukrayna Savaşı İnsanların Konut Satın Alınabilirliğini Etkilemekle Tehdit Ediyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askeri güçlerine bu hafta Ukrayna'yı işgal etme emri verdi ve çatışma dünya çapında manşetlere taşındı. Uzmanlar, dünya genelindeki finans piyasalarının, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana gerçekleştirilen en büyük askeri operasyon olduğunu ve ekonomik alanda etkisini hissedeceğini söylüyor.

Ekonomi uzmanları, en büyük değişikliğin belki de tüketici davranışındaki bir değişiklik olmak üzere konut piyasasının da etkileneceğini söylüyor.

Savaştan en kötü etkilenen segment, lüks konut sektörü olabilir. Daha varlıklı ev alıcıları, satın alımlarını ödemek için hisse senetleri ve kripto para birimi gibi varlıkları kullanma eğilimindedir ve bunlar, çatışmanın başlangıcından bu yana özellikle değişken olmuştur. Aynı zamanda, alıcılar, Avrupa'daki olayların neden olduğu ihtiyatlılık ve ekonomik belirsizlik nedeniyle harcamalarını kısabilir.

Ayrıca, Avrupa'da olası bir tam gelişmiş savaşın dünya genelinde enflasyonunu nasıl etkileyeceği ve daha fazla insanın büyük alımlar yapma konusunda tereddüt etmesine neden olabileceğine dair korkular var. Enflasyonun yükselmesi, daha yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle alıcılara, kiracılara ve ayrıca ev inşaatçılarına zarar veriyor.

The struggle for survival on Ukraine's frontline — IRIN

Ekonomi ve konut için her şey kötü

Gıda ve petrol fiyatları da çatışma nedeniyle yükselmeye devam edebilir ve bu gerçekleşirse tüketicilerin hane bütçelerinde daha az parası olacaktır. Rusya, dünyanın en büyük ikinci petrol üreticisidir ve ABD bu ülkeden çok az ithalat yapsa da, küresel enerji piyasaları muhtemelen her halükarda artacaktır.

Savaş ekonomisine geçiş yaptığımız bu günlerde, "Petrol fiyatları yükselirse, ekonomi genelinde maliyetler yükselir".

Ukraine War: Vladimir Putin has gambled everything and lost - Atlantic  Council

Daha yüksek petrol ve gaz fiyatlarının etkilerinden bazıları, daha pahalı ısıtma faturalarını ve küresel tedarik zincirlerinde ek kesintileri içerebilir. Bu, maliyetlerin zaten rekor seviyelerde olduğu ev inşa endüstrisinde daha fazla komplikasyona yol açacaktır. Veriler, inşaat malzemesi fiyatlarının, geçen yılki kereste fiyatlarıyla birlikte, önceki yıla göre %22 arttığını gösteriyor.

Artan inşaat malzemeleri maliyeti, enflasyon ve yüksek ipotek oranları birleşerek yeni ev satın alınabilirliğine ciddi bir engel oluşturacaktır.

Savaşın bir sonucu olarak, "Daha yüksek ipotek oranları, 2022 boyunca ev satın alma talebini yavaşlatacaktır".

DİĞER HABER
02 Mart 2022