"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
WeCrashed: Herkesin Emlak Girişimi WeWork Girişiminden Öğrenebileceği 6 İş Dersi

Daha büyük olanın çoğu zaman daha iyi olduğu düşünülen bir dünyada yaşıyoruz. Bu konsept, yıllar içinde daha da çılgınlaşan en yeni ve en yıkıcı iş konseptleriyle her köşeden fışkıran yeni kurulan şirketler de olduğu gibi emlak sektörüne de uygulanabilir.

Büyük hayaller kurmak ve yıldızlara ateş etmek için çok heyecanlandık, ancak bazen çok fazla hırslı olmanın da sonuçlarından payına düşeni alıyor. Apple TV+'ın mini dizisi WeCrashed, ortak çalışma ofis devi WeWork'ün yükseliş ve düşüş hikayesini anlatıyor.

Spoiler:  

Hikayeyi bilmiyorsanız, bu dizide emlak girişimi WeWork ve kurucusu Adam Neumann'ın yükseliş ve düşüşünün dramatizasyonu anlatılıyor. Dizide sıkça duyacağınız Unicorn, risk sermayesi endüstrisinde değeri 1 milyar doların üzerinde olan girişimleri tanımlamak için kullanılan terimdir.

2010 yılında kurulan WeWork, hızla büyüyerek girişimciler ve serbest çalışanlar için ortak çalışma alanları sağlayan New York merkezli paylaşımlı ofis kiralama devine dönüştü. 2019 yılında 47 milyar dolarlık bir şirket değerlemesi elde etmişti. Değerleme, 2 milyar dolarlık gelire ve 2,4 milyar dolarlık harcamaya dayanıyordu. Şirket halka arz etmeye hazırdı, ancak daha sonra CEO Neumann tarafından yapılan hileli muhasebe ve abartılı harcamalarla ilgili sorunlar vardı ve halka arz geri çekildi. Kurumsal bir yeniden yapılanmanın ardından ve en büyük hissedar Softbank Group'un desteğiyle şirket, Ekim 2021'de yaklaşık 9 milyar dolara halka açıldı.

Son derece başarılı olmasının yanı sıra Jared Leto'nun kendini Neumann'a dönüştürme performansı büyüleyiciydi. Neumann'ın şirketini ve milyarlarca dolarlık değeri neredeyse yok etmek için yaptığı tüm gerçekten aptalca şeylere rağmen, karakterin saf iradesine ve aslında haklı olma ihtimaline karşı hala empati hissediyorsunuz.

Güneşe çok yakın uçan çocuk Icarus'un modern zaman hikayesi ve parıldayan her şeyin altın olmadığı bir ders. İşte WeCrashed izlememizin altı nedeni:

Başarısızlığı ve belirsizliği kucaklayın

Adam Neumann başarısızlıktan asla korkmadı. Onu benimsedi çünkü ondan bir şeyler öğrenebildi ve daha fazla büyüme ve gelişmeyi “gösterebildi”. Günümüzün büyük organizasyonlarında, çok fazla insan kendini güvende hissediyor ve otoriteye meydan okumanın ve statükoyu bozmanın yollarını düşünmüyor. Başarılı olmak istiyorsanız, olumluyu gören ve hatalardan hızla öğrenebilen bir büyüme zihniyetine sahip olmanız gerekir. Veya geleceği okuyabilen vizyoner bir ortakla işbirliği yapabilirsiniz.

Kendine Güven nakit veya sermaye gerektirmez

İşler ne kadar kaotik olursa olsun, Neumann fikirlerine ve kendisine olan güvenini asla kaybetmedi. İşler en karanlık hale geldiğinde bile, kilit kişilere karşı aynı özgüvene ve inanca sahipti. Yine de en kötü durumda 3-4 milyarınız olacağını bilmek, bazı şeylerin avantajını alma eğiliminde olabilir, ancak kendini mesih ilan ettiği söylenen bu Ceo'nun güvenini asla kaybetmediği oldukça açıktı. Güven neredeyse onun yakıtı gibiydi ve diğer insanlarla birlikte onları daha da özgüvenli kılmak için kullanabiliyordu. Buna, hikayede son derece önemli karakterler olan iş ortağı ve karısı da dahildir.

Kazanan bir özlemle başlar

Günümüzün en etkili başucu kitaplarından biri olan, emlak dünyasının tanınmış eğitmeni ve yazarı Kürşat Tuncel tarafından yazılan, Kazanma Sanatı: Başarının Psikolojik ve Nörolojik Temelleri iş dünyasındaki her şeyin kazanma arzusuyla başlaması gerektiğini önermektedir. WeWork'ün kazanan arzusu, paylaşılan ofis alanı satmadıklarını, bağlantılı çalışan toplulukları yarattıklarını anlamaktı. Bu özlemden asla taviz vermediler.

Ölçekle büyüyorsun

Adam Neumann'ın düşüşü, bazı yatırımcılarının düşündüğü gibi, çok hızlı büyümekle ilgili değildi. Aslına bakarsanız ve geçmişe bakıldığında, eğer zorlarsa büyümeyi daha da hızlandırabilirdi. Artımlı büyüme güzeldir, ancak uzun vadede yürütmek için yeterli paranız ve liderliğiniz varsa, ölçekli büyüme şirket geleceğinin en akıllı yoludur. Bunu şimdiye kadarki en iyi şekilde yapan ve klasik vaka çalışması olarak gösterilen Amazon'dan başka bir yere bakmanıza gerek yok.

Çok fazla iyi bir şey uzun vadede asla işe yaramaz

Wework hakkında konuşun... WeCrashed şovu sırasında WeWork çalışanlarının bir tarikatın parçası gibi göründüğü zamanlar oldu. Birçok eski çalışan bunu böyle tanımladı. Abartılı harcamalar ve yarın yokmuş gibi yaşama, sonunda nakitleri tükendiğinde ve yatırımcılara son bir kez geri dönmeleri gerektiğinde onları yakaladı.

Herkes için uyarıcı bir hikaye görevi görür

Tarih, sayısız kez "başarısız olamayacak kadar büyük" şirketler kavramına karşı çıktı. Sanayi devlerinin onları iflasın eşiğine getiren büyük darbelere maruz kaldığına tanık olduk. WeWork, gayrimenkulü teknolojiyle bütünleştirmesi beklenen bir yıkıcı olarak tanıtıldı. Pek çok yenilikçi fikrin söylenmesi yapmaktan daha kolay olduğu ortaya çıktı. Kanıt sayıların içinde ve sayılar asla yalan söylemez. WeWork'ün kaderi, her yaştan insan için bir ders olarak ele alınabilir - girişimciler olsun ya da olmasın.

Başarıya giden kısayollar yoktur ve şeffaflık her organizasyonda hayati önem taşır. Herhangi bir köşeyi kesmediğiniz veya kimseyi kısa değiştirmediğiniz sürece, büyük hayaller kurmak ve yüksekleri hedeflemek sorun değil. Dedikleri gibi cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşenmiştir.

Özetle, bu 10 saat ayırmaya değer bir gösteri. Bilgilendirici, ilginç ve hepimiz için harika iş dersleriyle dolu.

DİĞER HABER
29 Aralık 2022