"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
iBuyers: Emlakçılardan Rol Çalan İş Modeli Alıcı ve Satıcıların Can Simidi Olmaya Devam Ediyor

Bazı ev alıcıları, hedefledikleri mülklerde tamamen nakit teklif ederek daha iyi fiyat avantajı sağlayabilmek için iBuying firmalarına güveniyorlar. Alıcılar için bu iş modelinin büyük fayda sağladığını belirten uzmanlar, iBuyers'ın alıcılara kendi adlarına nakit destekli teklifler sunarak veya çoklu teklif savaşında tekliflerine dikkat çekmeye yardımcı olmak için finansman sağlayarak yardımcı olabileceğini söylüyor.

Ulusal Emlakçılar Birliği, son yıllarda çoğu alıcının kapanışa nakit getirebilmesinin ana nedeninin iBuyers olduğunu bildiriyor. Amerika'da Temmuz ayında, nakit satışlar tüm satışların %23'ünü oluştururken, bir yıl önceki %16'lık orana kıyasla bu girişimlere olan ilgi artarak devam ediyor. NAR, bu büyümenin çoğunun, alıcılara kendi adlarına nakit teklifler yoluyla veya nakit finansman sağlayarak yardımcı olan iBuyers ve diğer fintech şirketlerine verilen destekten kaynaklandığına inanıyor.

İlgili: İBuyer: Bir Danışmanla Çalışmak mı Yoksa Online Platformlar Aracılığıyla Satış Yapmak mı?

Çoğu satıcı, reddedilebilecek bir kredi onayına bağlı bir teklifi kabul etme riskini almak istemediğinden, nakit teklifler bir teklif savaşında kilit bir strateji olarak görülüyor.

İBuyers'tan korkmalı mı?

Opendoor, Redfin Now, Zillow Offers ve Keller Offers dahil iBuyers (ülkemizde emlakjet ve İspanya'da faaliyet gösteren Türk girişimi Tiko İBuyers iş modeline dayalı bir emlak girişimi olarak öne çıkıyor.), satıcıların evlerini görmeden satın almayı teklif ediyor. Satıcılardan gelen talep üzerine anında nakit teklif sunuyorlar. Ancak bu model COVID-19 salgını sırasında yavaşladığı için, kendileri için satın almak yerine bireysel alıcılar adına tüm finansmanı nakit kullanarak alıcıları adına ev satın aldıkları alternatif bir model geliştirdiler.

Opendoor, nakit destekli teklif programını 2021 yılının Mart ayında başlattı ve alıcının kapanış tarihine kadar finansman sağlayamaması durumunda müşterilerinin teklifini nakit olarak destekliyor. Dolayısıyla, alıcının kredi başvurusu reddedilirse, Opendoor bunun yerine evi satın alıyor ve satın alma fiyatının %1'i oranında bir ücretle 120 gün boyunca evi elinde tutuyor. Bu süre dolduktan sonra alıcı hala finansman sağlayamıyorsa, Opendoor evi satacak ya da alıcı isterse daha uzun süre daha yüksek bir ücret karşılığında elinde tutacaktır.

Nakitse koy sepete :)

Bir diğer İbuyers girişimi Ribbon, alıcılara benzer avantajlar sağlayan alternatif bir modeli geliştiriyor. Ribbon, müşterileri adına evi doğrudan nakit olarak satın alıyor ve daha sonra müşterinin finansman sağlama sürecinde evi elinde tutuyor. Opendoor'da olduğu gibi, Ribbon'da  alıcıdan satın alma fiyatının bir yüzdesini komisyon olarak alıyor.

NAR'ın araştırma ekonomisti Gay Cororaton, "Nakit destekli bir teklif veya nakit teklif almanın maliyeti, alıcıların tekliflerini avantaj sağlamak için kullandıklarını zaten teklif ettikleri liste fiyatının ortalama yüzde 3,7 ila 4,4'ünden çok daha yüksek değil." “Ayrıca, nakit destekli veya nakit teklifler, satıcıya, alıcı ipotek finansmanı sağlayamadığı takdirde evi satın alacak hazır bir kurumsal alıcının bulunduğuna dair güvence verir.” açıklamasında bulunuyor.

Cororaton, bunun gibi nakit destekli teklif hizmetleri sunan fintech'lerin ve iBuyer'ların rolünün, konut piyasası bu kadar rekabetçi kalırken artmaya devam edeceğine inandığını söylüyor.

DİĞER HABER
17 Eylül 2021