"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Tahmini Veri Analitiği Yarının QR Kodu Olabilir

Her sektörde olduğu gibi emlakçılık alanında da verilerin doğru bir biçimde işlenmesi ve gelecekte yaşanacak değişimlerin önceden tahmin edilmesi oldukça önemli. Bu noktada devreye giren teknolojinin ise önemi bir hayli fazla. Veri analizi yapmak adına çeşitli Google aramalarının önem arz ettiği bir dönem içerisinde yaşıyoruz. İnsanların tercihleri, ürünlere karşı yönelimleri ve daha fazlası aranılan kelime grupları vasıtasıyla rapor haline getirebiliyor. Peki, söz konusu veri analitiği, ilk çıktığı günlerde bir hayli popüler hale gelen ve her ürünün üzerinde yer edinmeye başlayan QR kodların yerini alabilir mi?

Emlakçılık sektöründe de QR kodların kullanıldığını gördük ve hala daha görmeye devam ediyoruz. Kimi emlak ofisleri dergi ve yazılı basın organlarının yanı sıra reklam pankartları içerisinde de QR koduna yer veriyor. Yürürken ya da arabayla geçerken bir reklam pankartındaki QR kodunu akıllı telefon vasıtasıyla okutmak bir hayli zor olsa gerek. Nitekim Google analizleri de istenilen verimin pek alınamadığını gösteriyor. Arama sonuçlarına QR kodu ile ulaşan kullanıcı sayısı bir hayli düşük. Pazarlama dünyası adına bir nevi "yanlış bir beklenti" içerisine girildiği görülebilir bu uygulamada.

Geleceği ön görmek

Google analizleri sonucunda bir satıcıya evini satmak adına herhangi bir ofis veya danışmanla görüşmeden önce ulaşmak neredeyse mümkün. Büyük veri analizleri sonucunda gerçeğe dönüşen bu durum, aslında QR kodun yanında daha fazla dikkat çekiyor. Potansiyel müşteri kitlesinin davranışlarını izlemek ve buna göre harekete geçmek mümkün hale geliyor.

Bahsi geçen durum, danışmanlar için her ne kadar güzel gibi gözükse de kişisel anlamda pek de iyi karşılanmayabilir. Şöyle düşünün; henüz bir emlakçı ile görüşmemiş olan bir satıcıya veri analizleri sonucu ulaşıyor ve telefon ediyorsunuz. Bunun sonucunda kişi ne düşünebilir? Tahmin edecek olursak kişinin ilk aklına gelecek olan soru "evimi satacağımı nereden biliyorsunuz" olur. Nitekim bu durumun biraz tüyler ürpertici bir hal alma ihtimali mevcut.

Tahmine dayalı analitik, daha çok pazarlamaya yönelik olarak kabul görüyor. Yani birebir temastan çok, alıcı ya da satıcı kişinin karşısına doğru sonuçlar çıkarmadan bahsedilebilir. Böylelikle satış anlamında daha başarılı olan ajanslar, veri araştırması sonucunda kullanıcıyı en etkili şekilde yönlendirmeyi başarıyor. Tahmini veri analizleri ile ulaşılan sonuç ile herhangi bir tanıtım broşürünün üzerinde bulunan QR kodun getirileri arasındaki fark da haliyle epey genişliyor.

Sadece Google ile sınırlı kalmayın

Tahmini veri analitiğinin sadece Google ile sınırlandırılması elbette yanlış olarak görülebilir. Buna neden olan en büyük faktör Facebook'un gücü. Epey kalabalık bir kitleye hitap etmeyi başaran Facebook, bu sayede veri analizi hususunda da başarılı sonuçlar ortaya koyarak; yaş, cinsiyet, ilgi alanları ve bunun gibi demografik bilgiler neticesinde veri analitiği yapabilmekte.

Pazarlama hususunda elde edeceğiniz veriler neticesinde potansiyel alıcılara ve satıcılara ulaşmanız da kolaylaşıyor. Bir bakıma nokta vuruşu yapmanız ve sağlıklı sonuçlar elde etmeniz adına verileri doğru bir şekilde yorumlamanız, buna göre hareket etmeniz önemli. QR kod ile müşterileri bekleme gibi bir durum yaşayabilirken tahmine dayalı veri analitiği neticesinde bağlantılarınızı daha hızlı bir şekilde kurabilirsiniz. Bu durum, ayrıca görünürlüğünüzü de arttırmada etkin bir yol olarak kabul edilebilir.

Potansiyel müşterilerinizi elde ederken ve onlara ulaşırken kullanacağınız geniş demografik özellikler, ayrıca geniş bir coğrafyaya hitap etmenizin de önünü açıyor. Üstelik bu durum sayesinde uzun süreli bir iş kurma şansınız da artıyor. Sağlam bağlantıların sadece satış anlamında fayda sağladığını düşünmek yanlış olarak görülebilir. Kuvvetli ilişkiler, daha fazla müşteri kapısının aralanması ve beraberinde daha fazla kişiye ulaşma potansiyeli taşıyor. 

DİĞER HABER
09 Kasım 2019