Bundan bir hafta öncesine kadar ekibimizin yazmak için araştırdığı ve olumsuz bir algı oluşmasını istemediğimiz için kaleme almadığı, fakat tahmin ettiğimiz gibi sonlanan bir emlak girişimi daha havlu attı: Evtiko
Evtiko bundan sonraki dönemde gayrimenkul alım satım faaliyetlerine Tiko markasıyla İspanya'da devam edecektir. Tiko'nun teknolojik altyapı desteği ise Türkiye'den verilecektir. #Evtikopic.twitter.com/z68FNzRyMf
— Evtiko (@evtiko) May 27, 2019
Araştırma kaynağı olarak açıklama yapmamızda fayda var. Eğer Şikayetvar.com'da Evtiko ile ilgili açılan tüketici şikayetlerinde ki memnuniyetsizliği ve Evtiko'nun sitesinde bu zamana kadar satılan ve satışta olan portföyünü incelediğinizde beklentilerin çok altında kalan istatistiklere sahip olduğunu görebilirsiniz.
Evtiko girişiminin emlak pazarına yurtdışındaki Opendoor iş modelini klonlayarak giriş yapması Türkiye emlak pazarında yeni girişimlerin karşı karşıya kaldığı güçlükleri açıklamaya yardımcı olmaktadır. Emlak sektörü yavaş değişen hızlı gelişen bir sektör. Perakende ve hizmet sektörüne benzemeyen bir yapısı var. Bu yüzden perakende sektörünün kaymağını yiyen bir girişimcinin yeni girişiminin konusu Taşınmaz olunca sert kayaya çarpması elbette kaçınılmaz olacaktır. Bu anlaşılması gereken önemli bir noktadır, çünkü emlak pazarının geleceğini bildiklerine inanan girişimciler ile başarılı şirketlerdeki en iyi yöneticilerin öğrenmiş olduğu bilgi ve deneyimin emlak girişimciliği ile bir alakası yoktur.
Tüketici pazarı, yemek, moda, hizmet, vb. sektörlerde klon iş modellerini başarılı kılabilir fakat iş konusu Taşınmaz ve Türkiye olunca evdeki hesabın çarşıya uymadığı açıkça görülmektedir.
Özetlememiz gerekirse, yurtdışındaki Opendoor iş modelinin Türkiye klonu olan Evtiko girişimi CB Insights’ın yayınladığı 20 başarısızlık nedeninin ilk sırasında yer alan 'pazar ihtiyacının olmaması (%42)' gerçeğini ıskaladığı görülmektedir. Bu sektörün yıllardır gizli bir özne olarak adlandırdığı, aynı iş modeline sahip her emlak ofisinin ağında samimi ve güvenilir ilişkilere dayanan al/satçı yapısının var olduğunu öngörememeleri Evtiko girişiminin başarısızlığının temelini oluşturdu diyebiliriz.
Üstelik başlangıçtaki iş planlarını uygulamaya başlayıp sonrasında orjinal iş stratejilerini terk etmelerinden kaynaklanan müşteri memnuniyetsizlikleri de hesaba katılırsa girişim tüketicinin gözünde güvenililirliğini tüketmiştir.
İlgili: Gayrimenkul Girişiminiz Acaba Neden Yeteri Kadar Rağbet Görmüyor?