"Değerli olan her şey ölçülemez, ölçülebilen her şey değerli değildir." Albert Einstein
Robotlar Emlak Sektörünü Ele Geçirecek mi?

Şu aralar dünyayı kasıp kavuran bir Endüstri 4.0, yani 4. Sanayi Devrimi furyası var. Bu furya sistemlerin otomatikleştirilmesini ve cihazların internet üzerinden birbiri ile iletişimde olmasını içeriyor (IoT). Bu furyanın en önemli ürünü ise robotlar. Birbirleri ile iletişimde kalarak koordine çalışabilen robotlar, birçok işlemin insansız gerçekleştirilebilmesini sağlıyor.

EmlakBroker olarak bizim şahsi görüşümüz emlak sektöründe bu konulara yeterince kafa yorulmuyor olduğu yönünde. Şu ana kadar çok az gayrimenkul danışmanının robotik gelişmelerin sektöre etkisi üzerine düşündüğünü gördük. Hatta bu istatistik büyük emlak şirketleri için de geçerli. Robot kullanımının bu sektörde bir ihtiyaç olup olmayacağı yönünde yeterli analizler yapılmadığı gibi, robot kullanımını kolaylaştıracak adımlar da atılmıyor. İnsan ilişkileri üzerinden yürüyen bu sektörde, bu tarz robotik gelişmeler üzerine üst düzey şirket yöneticileri dahi kafa yormuyor.

Ama Endüstri 4.0 şu an için tüm sektörlerin gerçekliği ve küçük çaplı işletmeler dahi bu furyaya dâhil olabilmek adına çaba gösteriyor.

Bu yüzden bugünkü yazımızda size etrafınızda şekillenen yeni teknolojik gelişmelerin emlak sektöründe yaratabileceği değişikliklerden bahsedeceğiz:

Robotik Gelişmeler Ne Anlama Geliyor?

1. İnşaat

Robotların ilk görev alacağı sektör şüphesiz inşaat olacak. Çok yakın bir gelecekte, inşa edilen binalardaki işlerin robotlar tarafından yapıldığına şahit olacaksınız. Bu durum da daha dayanıklı ve hatasız binaların inşaatı anlamına gelecek. Böylece standardize ve iyi tasarlanmış konutları portföyünüze ekleyebileceksiniz.

2. Tadilat

Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) olarak geçen bir kavram bir müddettir kullanılıyor. Bu sistem, insanların bir binayı dijital olarak takip edebilmesini sağlıyor. Başka bir deyişle, konutların içerisine yerleştirilen çeşitli sensörler aracılığı ile binanın yaşından tutun da, yıpranmış ve tadilat gerektiren duvarlara kadar birçok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Şu anda uzmanlar bu teknolojiyi robotik sistemlerle birleştirmek ve insan ihtiyacı olmadan gerekli tadilatları halletmek üzerine çalışıyor. Bu sistemin yaygınlaşması ile konut hakkında potansiyel müşteriler tüm bilgilere erişebilecek, yani evin kusurlarını örtemeyeceksiniz.

3. Ekonomi

Robotların yaygınlaşması ile yakın zamanda iş normlarında değişimler olacak. Mavi yaka olarak adlandırabileceğimiz çalışanların yaptığı birçok iş robotlar tarafından yerine getirilecek. Bu da bir kısım insanın alım gücünde büyük düşüşler ve genel konseptte istenilen özelliklerin değişeceği anlamına geliyor.

Emlak piyasası bu durumdan özellikle şu 2 şekilde etkilenecek:

  • Dağınık işler

Robotların yavaş yavaş sektördeki insan gücü gerektiren işleri ele geçirmesiyle insanlar sık sık yer değiştiriyor olacaklar. Mobilitenin önemi artacak. Bu durumun emlak sektörüne etkisi ise talebin ucuz ve kolay yerleşilebilir konutlara kayması olacak. Ayrıca insanlar artık belli bir iş merkezine yakın oturmaktansa, çeşitli lokasyonlara kolay erişebileceği yerleri tercih edecek.

  • Toplu aktiviteler

Robotların insanlar üzerindeki yükü alması ile boş zaman artacak. Bu yüzden de artık konut seçiminde aktivite merkezlerine yakınlık büyük önem taşıyacak.

4. Emlak Sektörü

Robotların konutları gezdirmek, sanal turlar hazırlamak ya da data analizi yapmak konusunda kullanılabileceğini de inkar etmemek lazım. Bu durumda özellikle brokerlar çok yetenekli gayrimenkul danışmanları ile çalışmak durumunda kalmayacak çünkü ellerinin altında öğrenebilen ve durmaksızın çalışabilen makineler olacak.

robotics and real estate ile ilgili görsel sonucu
Komisyonsuz iş gücü Robotlar :)

Robotlar Emlak Sektörünü Ele Geçirebilir mi?

Robotların emlak sektörünü etkilemeyeceğini söylemek büyük bir yalan olur. İstatistiklere göre, sadece Amerika ve İngiltere’de 20 yıl içinde yapılan tüm işlerin %50’si robotlar tarafından gerçekleştirilecek. Bu da yaklaşık 95 milyon iş demek. Tabi ki bu sadece bir istatistik, ama şu an için ekonominin önemli kısmını oluşturan birçok iş için gerçekten de insana ihtiyaç duyulmayacağı çokça dile getirilen bir gerçek.

Bu tablo insan gereksinimi olmayacak demek değil. Ama standart işler yapabilen robotların hayatımıza girmesi ile rekabet oldukça güçlenecek ve iş tanımları değişecek. Artık teknolojiyi daha iyi kullanabilen kişiler tercih edilecek.

Emlak sektöründe başarılı olabilmek için bir konut hakkında yaptığınız sunumun etkili olması tabi ki de çok önemli. Ama size rahatlıkla söyleyebiliriz ki yakın gelecekte bu yeterli olmayacak.

Aslına bakılırsa, bu gelişmeler uzun süredir kendini gösteriyor. Otomatik olarak ev fiyatlandırması yapan araçlardan sizin isteğinize göre ev bulan arama motorlarına kadar emlak sektöründe bir sürü gelişme yaşandı. Her gelişme sonrası gayrimenkul danışmanlarının geleceği hakkında endişe duyuldu. Ama her zaman yeni gelişmeleri hayatına adapte edebilen danışmanlar sektörde başarılı olmaya devam ettiler.

Bu yüzden de size şiddetle şu anki iş süreçlerinizin ne kadar teknolojiyle iç içe olduğunu değerlendirmenizi öneriyoruz. Evet, yakın zamanda robotik emlak sektöründe de yaygın şekilde kullanılıyor olacak. Ama bu değişimi yararınıza kullanmak tamamen sizin elinizde.

DİĞER HABER
19 Şubat 2021